Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

4 fouten die je niet wilt maken met het verwijderen van mee-eters

Kan jij jouw handen niet thuishouden als je een zwart puntje op jouw neus of kin tegenkomt, en móét je ‘m uitknijpen? Daar kan je vanaf nu beter mee stoppen. We delen vier fouten die je niet wilt maken met mee-eters, en spoiler: knijpen staat op nummer 1.

Mee-eters worden vaak verward met puistjes. Toch zijn ze niet hetzelfde – je zou kunnen stellen dat een mee-eeter een beginnend puistje kán zijn. Als de hoeveelheid bacteriën groeit en het haarzakje ontstoken raakt, kan de mee-eters zich ontwikkelen tot een puistje. Dat hoeft overigens niet te gebeuren.

Die zwarte puntjes komen vaak voor in de welbekende t-zone, die bestaat uit je voorhoofd, kin en neus. Waarom juist in die zone? De talgklieren zijn daar het meest actief. Dat betekent echter niet dat er geen mee-eters kunnen voorkomen op de rest van je lichaam – soms verschijnen ze op je rug of in je oor.

4 mee-eter fouten om te voorkomen

1. Knijpen

We know, het kan soms super verleidelijk zijn om al die zwarte puntjes uit te knijpen. Maar doe het niet, want je beschadigt jouw huid er mee. En dat niet alleen: je zorgt er ook nog eens voor dat er bacteriën in jouw zojuist veroorzaakte wondje kunnen komen. Hiermee maak je het “probleem” alleen maar erger. Hoe moeilijk het dus ook is, blijf er vanaf. Ze gaan vanzelf weg.

2. Nooit exfoliëren

Toegegeven, soms zijn er zoveel hacks en huidproducten dat we soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Toch is het exfoliëren van jouw huid here to stay, want het zorgt er niet alleen voor dat je minder last krijgt van puistjes, maar helpt ook mee-eters te voorkomen.

Zo vaak moet je je gezicht exfoliëren en dit doen we allemaal verkeerd

3. Smeren met zwarte maskertjes

Een aantal jaar geleden smeerde ik wekelijks een zwart maskertje op mijn neus. Dat maskertje werd hard, en als ik het voorzichtig los trok zat het vol met dode huidcellen. Super smerig, maar ik voelde me daarna altijd ontzettend schoon en mijn huid was zacht! Toch zijn deze maskertjes niet de beste oplossing tegen mee-eters. Sterker nog, volgens huidarts Jetske Ultee doen ze vaak meer kwaad dan goed.

Jetske deelt op haar website: “De gezichtsmaskers zijn namelijk gemaakt van een soort lijm en Norit, actieve koolstof dat vocht vasthoudt. Of liever gezegd: onttrekt aan de huid. Bij het lostrekken van het zwarte lijmgoedje kan de huidbarrière gemakkelijk beschadigen.”

4. Mee-eters weghalen met tandpasta

Er gaan veel verhalen rond over het verwijderen van mee-eters door tandpasta op het plekje te smeren. Het zou ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, en de mee-eter daardoor verdwijnt. Maar helaas: tandpasta op je huid smeren doet helemaal niets, behalve het achterlaten van een geïrriteerde huid. Ook niet doen dus.

Bacne: dit is waarom je snel last krijgt van puistjes op je rug

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.