Jana Witteman
Jana Witteman Money 27 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Merle (20): ‘Ik ben vaak bij mijn vriend thuis, moet ik huur meebetalen?’

Je weet waarschijnlijk wel hoe het is om over de vloer te komen bij het ouderlijke huis van je vriend. Je moet je toch vaak voorbeeldig gedragen en er kan elk moment iemand de kamer binnen komen lopen. Wellicht woont hij nog thuis of heeft hij al een plekje voor zichzelf kunnen bemachtigen. Het is een heerlijk gevoel om thuis te komen in het huis van je vriend, waar je geen rekening hoeft te houden met ouders of broers en zussen. Een plekje voor jullie samen, waar jij maar al te graag je uren spendeert. Op een gegeven moment ga je twijfelen of je een steentje moet bijdragen, maar wat nou als je daar het geld niet voor hebt? In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Je vriend woont op zichzelf en jij bent er 5 van de 7 dagen bij, moet je dan meebetalen aan de huur of niet?

Naam: Merle

Leeftijd: 20 jaar

Woonsituatie: Deels thuis, deels bij vriend

Moneytalk

‘Mijn vriend woont op zichzelf en heeft een vaste baan. Ik studeer nog en ben vaak bij hem. Moet ik meebetalen aan de huur?’

De geldkwestie van Merle

“Hi NSMBL

Onlangs heeft mijn vriend eindelijk de stap gezet om op 25-jarige leeftijd op zichzelf te gaan wonen.  Samen hebben we alles ingepakt en hebben we ervoor gezorgd om zijn nieuwe woning als thuis te laten voelen. Hij vindt het fijn als ik er ben en als ik een avondje naar huis wil vraagt hij ook meteen waarom ik wegga. Ik vind het heel aandoenlijk en lief dat hij het een beetje als ons huisje ziet, maar in werkelijkheid studeer ik nog en heb een bijbaantje bij de Jumbo. Hij heeft al een vaste baan en dus ook het inkomen om een woning te betalen.

De Spaarrekening van Nola (22): ‘Ik heb het afgelopen jaar zo’n 10.000 euro gespaard’

Ik ben best wel vaak in zijn huis en ik voel me toch bezwaard om niet mee te betalen aan de huur. Hij zegt altijd dat ik alles mag pakken en me niet in hoef te houden, maar onbewust doe ik dat toch. Natuurlijk betaal ik hier en daar de boodschappen, maar het voelt niet alsof ik daar alles mee compenseer. Ik vind mezelf nog te jong om bij hem in te trekken en we zijn ook pas tien maanden samen. Het kan wellicht druk zetten op de relatie, die nog zo pril is, om al te gaan samenwonen. Al lijkt het trouwens wel alsof we elkaar jaren kennen.

Ik wil altijd wat voor hem terug doen en ik merk dat ik dat over-compenseer met cadeautjes en kleinigheden, maar is dit genoeg? Wat vinden jullie”

Dit vindt de redactie van NSMBL

Hi Merle,

Lastig dilemma! Je moet onthouden dat je vriend ervoor gekozen heeft om op zichzelf te gaan wonen, niet jij.  Zelf ben je nog aan het studeren en met een bijbaantje zijn de huidige huurprijzen niet makkelijk op te hoesten. Het is belangrijk dat je voor jezelf kiest en geen overhaaste beslissingen neemt door snel bij hem in te trekken. Als je vriend het fijn vindt dat je er bent, moet je dat vooral van hem aannemen. Maar laten we eerlijk zijn: hij verdient meer, heeft zelf voor dit huis gekozen en jij woont er niet officieel. De huurprijs volledig splitten zou in verhouding niet kloppen.

We snappen heel goed dat je iets terug wil doen, maar doe dat niet om exact te compenseren of hem te pleasen. Het is al fijn dat je hier en daar de boodschappen haalt. Misschien zou je hem een keer mee uiteten kunnen nemen? Dat is wellicht direct een goed moment om in gesprek te gaan. Het belangrijkste advies is namelijk: ga het gesprek aan met je vriend en kijk hoe hij erin staat. Niet het meest romantische onderwerp, maar vertel hem hoe jij je voelt over de kosten en deze situatie. En… is een etentje buiten de deur aan de dure kant, dan kan een romantisch dinertje in het nieuwe huis ook geweldig zijn.

Heel veel succes en geniet!

Liefs.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.