Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 18 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Klaar met de hele situatie? Misschien gaat een post-corona-bucketlist je helpen

Ben je – net als wij – klaar met de hele situatie rondom corona, de maatregelen en de reisbeperkingen? Wellicht gaat een na-corona-bucketlist je dan helpen om weer iets meer grip op de situatie te krijgen.De coronacrisis hakt er zonder twijfel bij iedereen flink in. We hebben in een korte tijd moeten leren dealen met een nieuwe manier van leven. Even op de pauze-knop drukken, even ademrumte in onze drukke agenda’s.

Post-corona: bucketlist

Aan het begin van de crisis zagen we dat veel mensen last kregen van ‘coronavirus insomina’, waardoor slapen ineens een stuk moeilijker werd. Ook bevestigen onderzoeken dat jongeren heb op dit moment mentaal erg lastig hebben. Het is een onzekere periode, maar misschien kan een na-corona-bucketlist je houvast geven.

We kennen allemaal de bucketlist nog wel, een lijst met dingen die je gedaan wilt of moet hebben. Zo schreven we eerder over deze bucketlist met dingen die je voor je dertigste gedaan moet hebben, maar deinzen we ook niet weg voor de seks-bucketlist.

Het maken van zo’n bucketlist met dingen die je ná de crisis wilt doen kan in deze periode mentaal goed voor je zijn en dat heeft twee redenen:

  • Met het maken van een bucketlist denk je aan de dingen die binnenkort weer mogelijk zijn. Het is een teken van hoop, een lijst van de dingen die je het liefste wilt. Het is een stip aan de eindeloze horizon en precies daarom gaat het je helpen om naar toe te leven. Misschien zijn er zelfs wel punten die je af kunt strepen vóór het einde van de coronacrisis. Op het moment van schrijven zijn de tattooshops en kappers bijvoorbeeld weer open.
  • Door alles op een rijtje te zetten, krijg je een gevoel van controle terug. Kleine dingen als ‘na de crisis ga ik weer op dansles’ of ‘zodra het weer kan, boek ik met mijn beste vriendin een trip naar Parijs’, laat je zien dat jíj dingen kunt plannen en dat je controle hebt over de situatie na corona. Op dit moment zijn we die controle met z’n allen namelijk even kwijt, terwijl jouw lichaam daar wel naar (terug) verlangt.

Ook hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen Inger Burnett-Ziegler vertelt dit in een artikel op de website SELF: “When there is uncertainty, anxious people feel out of control. A key part of reducing anxiety is recognizing the factors that are in your control, and letting go of that which is out of your control.”

Fenna Brinkmann over millennials tijdens de coronacrisis: “We lopen tegen onszelf aan. Tegen onze manier van leven.”

Denk je na het lezen van dit artikel nog steeds ‘ugh, dat gaat me echt niet helpen’, dan is dat ook prima. Niet iedereen heeft er baat bij. Maar als je zelf de controle weer wilt pakken, dan is het maken van zo’n bucketlist een goede start.

Think big (maar vergeet de kleine dingen niet)

Oké, maar wat zet je dan op zo’n bucketlist? Ons advies: wees niet bang om groots te dromen. Wil jij als alle beperkingen weg zijn een rondreis door Amerika maken, gaan backpacken in Thailand of misschien wel solo naar Barcelona? Go for it. Schrijf het op, maak een vision board, en leef er naar toe.

Om het iets tastbaarder te maken, raden we je ook aan om er kleine doelen op te zetten. Een middag terrassen in de zon met je beste vrienden, eindeloos shoppen in Amsterdam met je zusje, een avond naar de bios met je crush of tot in de late uurtjes dansen in je favoriete kroeg. Och, was het maar weer zo ver.

Zo geef je je seksleven een boost in tijden van corona

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.