admin
admin Relaties 17 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Op welke manier jij jouw libido kunt verhogen

Libido is de term om de mate waarin jij behoefte hebt aan seks te meten. We spreken vaak van een hoog of laag libido. Veel mensen willen weten hoe zij hun libido kunnen verhogen. Soms kun je het gevoel hebben dat mensen om jou heen veel meer seks hebben dan jij en dat wil je veranderen. Is er iets mis met jouw libido als jij niet vaak zin hebt in seks? 

We zijn in gesprek gegaan met seksuologe Nynke Nijman, om antwoord te krijgen op onze vragen rondom ons libido.

Jouw libido verhogen

Hoe verhoog je dan je libido? Moet je bepaalde dingen eten? Moet je de sportschool in (please say no) voor meer testosteron? Wij stelden onze vragen aan seksuologe Nynke. Spoiler: het heeft niks met voeding en sporten te maken (YES!)

Nynke vertelde ons dat het woord libido eigenlijk al een slecht woord is. Het zou namelijk suggereren dat ons libido altijd vast staat. Dat je of een hoog libido of een laag libido hebt. Zo werkt het dus niet. Je seksualiteit is fluïde, wat betekent dat het altijd in beweging is. Het kan dus zijn dat jij eerst in een fase in je leven zat waarin je seks niet zo belangrijk vond, terwijl je er nu niet mee kan stoppen en andersom.

Dit heeft met meerdere dingen te maken. Het gaat ten eerst over hoe jij je voelt. Ben je gestresst, heb je het druk of is jouw gezondheid niet in orde? Dan is de kans klein dat je veel zin hebt in seks. Je moet namelijk ontvankelijk zijn om seks te willen hebben. Zit je goed in je vel, ben je blij met jezelf en ben je gezond? Dan is de kans groter dan je meer zin hebt in seks en dan ben je dus ontvankelijk.

Ten tweede heeft het te maken met de fase waarin je zit met je partner. Aan het begin kun je niet van elkaar afblijven. Dat komt doordat je de hele tijd bezig bent met seks. Voordat je elkaar ziet zorg je dat je jezelf mooi maakt voor de ander en ben je al van te voren bezig met het idee dat je seks gaat hebben. Dit zijn al opwindende gedachtes.

Dit verandert natuurlijk wanneer je elkaar langer kent. Die eerste spanning is eraf, je doet niet meer net zo veel je best voor elkaar als eerst en je bent niet constant bezig met seks. Dit zorgt ervoor dat je minder ontvankelijk bent, dan aan het begin.

Ten derde en misschien wel de belangrijkste is dat jij en jouw partner moeten weten wat jou opwindt. Je moet hiervoor je eigen lichaam goed kennen, maar dit ook communiceren naar jouw partner toe. Als je lekker in je vel zit, maar je hebt toch niet zo veel zin in seks, kun je je afvragen of je wel genoeg wordt geprikkeld. Vraag jezelf af waar jij ‘aan’ van gaat. Wat moet er gebeuren voor jou, zodat jij zin krijgt in seks? Hier moet je achter zien te komen. Dat heeft veel te maken met je eigen lichaam goed leren kennen.

Denk jij dat jij een laag libido hebt? Begin dan met het ontdekken wat jij opwindend vindt. Praat, lees en kijk. Leer over seks en jouw lichaam. Het kan namelijk hierna zomaar zijn dat je niet meer zegt dat jij een laag libido hebt.

In gesprek met seksuologe Nynke

Om voor eens en voor altijd ‘de meest gestelde vragen aan een seksuoloog’ te behandelen, hebben we een driedelige serie gemaakt waarin NSMBL’s Tess al deze vragen aan seksuologe Nynke Nijman stelt. Vandaag behandelen we vragen als: ‘ik kan me niet goed laten gaan in bed door mijn onzekerheid, wat kan ik hiertegen doen?’ en ‘wanneer spreken we over te snel klaarkomen?’ En nog meer vragen. Kijk dus snel de video voor alle vragen en antwoorden.

Ben je benieuwd naar de vragen die we vorige week hebben behandeld? Kijk hier naar de aflevering van vorige week. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.