Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is volgens nieuw onderzoek de beste tijd om naar bed te gaan

Dit artikel is speciaal voor de nachtbrakers onder ons: nieuw onderzoek heeft de beste tijd om te slapen onderzocht en mensen die na middernacht naar bed gaan, komen hier niet al te best uit. Wellicht dat je na het lezen van dit artikel jouw bed vanavond dus wat eerder opzoekt.

Dat genoeg slapen key is voor een goede gezondheid, weten we inmiddels allemaal. Maar wist je dat zelfs jouw bedtijd een grote rol speelt als het gaat om jouw gezondheid? Bij het opstellen van je goede voornemens voor 2022 is ‘op tijd naar bed gaan’ dus zeker iets waar je rekening mee kunt houden.

Beste tijd om te slapen

Recent onderzoek dat gepubliceerd werd in de European Heart Journal–Digital Health, laat weten dat naar bed gaan tussen 10 en 11 uur de beste optie is. Aan het onderzoek werkten maar liefst 88,000 volwassenen uit Engeland mee. Zeven dagen lang is de bedtijd en de wektijd van de deelnemers verzameld. Deze data werd gemeten met hulp van een versnellingsmeter om de pols. Deze procedure werd ongeveer zes jaar later herhaald, en ditmaal werd er gekeken naar de hartgezondheid van de deelnemers.

Waarom tussen 10 en 11 de beste tijd is om te gaan slapen? Naar bed gaan rond dit tijdstip werd gelinkt aan een kleinere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes.

De onderzoekers laten ook weten dat na middernacht naar bed gaan het ongezondst is. Degenen die om of na middernacht naar bed gingen, hadden de meeste kans om hartaandoeningen te ontwikkelen. Dat was na rekening te hebben gehouden met zaken als leeftijd, geslacht, slaapduur en zelfs slaapchronotype.

5 manieren om een ochtendmens te worden (ja, zelfs in de winter)

Andere factoren die een rol spelen

Wel wil onderzoeker David Plans laten weten dat er nog meer factoren een rol spelen bij een goede hart- en vaatgezondheid. Denk hierbij aan overmatig alcohol drinken, of je genoeg beweegt (of niet), je slaapkwaliteit en natuurlijk je voedingspatroon. Het belangrijkste is dus om sowieso je algehele gezondheid op orde te hebben.

Zo ga je vanavond op tijd naar bed

Wil jij van op tijd naar bed gaan prioriteit maken? Zorg er dan vanavond echt voor dat je jouw telefoon op tijd weglegt. De combinatie van prikkels en blauw ligt zorgt er echt voor dat je minder lekker in slaap komt. Verder is het belangrijk om een goede avondroutine te hebben, zodat jouw lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen.

Meer tips lees je in het artikel hieronder:

Genoeg slaap is belangrijk: door deze tips ga jij vanavond wél op tijd naar bed

mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.