Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Beauty 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

NSMBL to the rescue! Zo voorkom en genees je een verbrande huid

Inmiddels hopen we dat iedereen wel in zijn oren heeft geknoopt hoe belangrijk is het is om jezelf élke dag goed in te smeren met zonnebrandcrème (dit is hoe je dat doet), helemaal nu de temperaturen naar tropische hoogte zijn gestegen. Toch kan de zon je nog weleens verrassen met nog sterkere stralen dan je had verwacht, waardoor je alsnog verbrandt. Niet handig, niet gezond en niet fijn, want die verbrande plekken kunnen voor heel wat ongemak zorgen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, maar gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen als het kwaad al geschiedt is.

Niks geen ‘vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje’. Je gezondheid is veel meer waard dan een tan die een paar dagen blijft hangen.

Eerste hulp bij verbranding door zon

Een goede zonnebrandcrème is misschien prijzig, maar het is zeker geen overbodige luxe. Zo voorkomt het hoofdzakelijk dat je huid verbrandt door de zon, maar ook aan huidjes die niet snel verbranden geeft het bescherming. Want óók als je niet snel verbrand is het belangrijk om je huid te beschermen met een SPF.

Onder ons rijtje van favorieten vallen onder andere de  Tanning Moisturizing Milk Spray SPF 30 van Collistar voor het lichaam en de Advanced Sun Protection met SPF 50 van Paula’s Choice voor het gezicht. Ondanks dat we onszelf inmiddels hebben aangeleerd om goed te smeren, zijn ook wij alsnog weleens verbrand. Overkomt de besten, zullen we maar zeggen. Dit kun je doen om de klachten te verlichten.

Zet een timer

Allereerst is het goed om tijdens een relaxte stranddag een timer te zetten als reminder om jezelf in te smeren. Met gezelligheid, zon, smakelijk eten en lekkere drankjes kan het je wel eens overkomen dat je vergeet opnieuw in te smeren, maar met een timer kan dat gemakkelijk worden voorkomen.

Zoek schaduw

Hoe lekker het ook kan zijn om in de zon te zitten: Het is erg belangrijk om in je oren te knopen dat het écht niet goed is om heel de dag te bakken. Het beste kun je een plekje in de schaduw zoeken of de huid bedekken met een licht t-shirt om jezelf te beschermen. Natuurlijk zijn er ook andere opties. Zo zijn er talloze leuke parasols te vinden (zoals deze kleurrijke variant van Kingsleeve) en barst het van de modieuze strandhoeden. Veiligheid was nog nooit zo stijlvol.

Ben je onverhoopt tóch verbrand? Handel dan snel. Verplaats jezelf alsnog naar de schaduw en vermijd voorlopig de zon.

Koelen, koelen en nog eens koelen

Koel de huid met natte katoenen doeken of een zachte douche. Vermijd hierbij te koud water en dep het naderhand (heel) zachtjes droog. Hierna is het belangrijk om de huid te voeden met een vochtinbrengende crème. Ga hiervoor op zoek naar een crème op basis van glycerine, panthenol en aloë vera en smeer het zo vaak in als goed voelt.

Case of emergency?

Bij ernstige zonnebrand raden wij je aan om zo snel mogelijk contact te zoeken met je huisarts of de huisartsenpost voor medische hulp, om erger te voorkomen.

Zo verhelp je die nare schuurplekken tussen je benen deze zomer

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.