Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Beauty 28 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Oh no! Recent onderzoek laat zien wat de UV lamp voor gellak met je huid doet (en het is niet best)

Als we er niet zulke dunne nagels van zouden krijgen, zouden we het liefst elke dag een momentje van ontspanning zoeken bij de nagelsalon. Of je nou gaat voor lakje in een mooie kleur, een elegante vorm of zelfs voor een volledige Picasso op je nagels: het zorgt voor een mooie finish van je look. Rust, self-care, verzorging… geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. Niets blijkt minder waar. De UV-lampen waar je de handen in steekt nadat de gellak is aangebracht zijn toch niet zo onschuldig zijn als ze lijken…

Geen idee of wij nog naar de nagelsalon durven voor een knap gellakje.

Shock en horror als resultaat van een gellak-studie in Californië

Voordat je per direct in paniekmodus schiet: blijf rustig ademen en lees even verder. Dit is namelijk wat er gaande is: Onderzoekers van de University of California in San Diego hebben recentelijk een onderzoek gedaan naar het effect van de UV-lampen waarmee je jouw versgelakte nagellak uithardt. Ze druppelden zowel menselijke cellen als muizencellen in kweekschaaltjes en plaatsten deze herhaaldelijk 20 minuten onder de befaamde lamp. Zoals ze vooraf waarschijnlijk al verwachtten bleef er van die cellen niet veel over. De meesten gingen dood of muteerden tot een celvariant waarvan is aangetoond dat het kanker veroorzaakt.

Klinkt niet fijn.

Geruststelling, of toch niet…

Toch is er tot nu toe nog geen direct gevaar voor mensen aangetoond. De experimenten zijn niet op mensen uitgevoerd en dus kan het niet aantonen of het aanbrengen of het dragen van gellak op de langere termijn schade aanricht.

Laten we eerlijk zijn. Dit klinkt nog niet geheel overtuigend en diep in ons hart hadden we ook geen andere uitkomst verwacht. Inmiddels is het algemeen bekend dat UV-straling schade veroorzaakt. Het is dan ook niets nieuws dat zonnebanken – met eveneens UV-straling – het liefst worden vermeden en dat uren bakken in de zon zonder bescherming écht niet meer van nu is. Waarom zou dit voor een UV-lamp, waarmee nagellak (die niet zomaar aan de lucht droogt) hard wordt anders zijn?

De veilige manier om je nagels alsnog te voorzien van een gellak

Gelukkig is er toch een manier om je handen te beschermen als je toch liever naar een stel gelakte nagels kijkt (zonder het elke dag opnieuw te moeten doen). Er bestaan namelijk manicure-handschoenen. Deze handschoentjes zonder vingertopjes beschermen de huid en handen tegen de straling tijdens het drogen van de nagels.

Mocht je denken iedereen te slim af te zijn en denken dat zonnebrandcrème ook genoeg bescherming biedt. Denk dan even nog een keer goed na. Zonnebrandcrème is namelijk ontwikkeld en getest op zonlicht, maar dat is absoluut niet hetzelfde als de UV-straling uit de nageldrogers. De zon is zelfs een stuk milder. Mochten wij het nog aandurven om over een paar weken onze nagels weer te laten vervangen, gaan wij dus voor een factortje 50 en een beschermend paar handschoenen. Better safe than sorry

Sinds Emily in Paris wil iedereen een LED-gezichtsmasker: dit doet het voor je huid

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.