Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 25 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

4 mogelijke oorzaken van dat opgeblazen gevoel na de seks

Heb jij direct nadat je seks gehad hebt last van een opgeblazen gevoel? Da’s geen pretje, en het zorgt er misschien ook wel voor dat je steeds minder zin in seks krijgt. We zetten 4 mogelijke oorzaken voor je op een rijtje zodat je het de volgende keer misschien wel kunt voorkomen.

Heb je vaker last van een opgeblazen gevoel? We delen graag dé 11 tips tegen een opgeblazen buik en dit artikel kan misschien ook wel van pas komen:

Dit is waarom je je opgeblazen voelt tijdens je menstruatie

Opgeblazen gevoel na seks? Dit zijn 4 mogelijke oorzaken

1. Je gebruikt geen condoom

Het klinkt misschien vreemd, maar wist je dat het niet-gebruiken van een condoom ervoor kan zorgen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel of kramp na de seks? Op Popsugar vertelt Dr. Wilder daar het volgende over: “if semen enters your vagina, the prostaglandin found in semen can cause your uterus to contract and can be quite uncomfortable.”

Daarnaast beschermt een condoom natuurlijk ook tegen soa’s. Soa’s zijn geen pretje dus als je geen vaste relatie hebt raden we al-tijd aan om een condoom te gebruiken.

2. Het ligt aan je cyclus

Een paar dagen voor, tijdens en soms zelfs na je menstruatie is het gebruikelijk dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Het zou dus kunnen dat je dit opgeblazen gevoel na de seks verward met jouw hormonale bloating. De druk die seks op de baarmoederhals geeft, kan achteraf worden voor pijn en krampen. Deze krampen verdwijnen meestal snel vanzelf.

Waarom moet je zo vaak naar de wc? 6 mogelijke oorzaken

3. Je hebt problemen met je spijsvertering

Een opgeblazen gevoel na seks hóéft niets te maken te hebben met seks, je menstruatie of je relatie. Als jij vaker last hebt gehad van spijsverteringsproblemen als constipatie of een prikkelbare darm, dan is het mogelijk dat je gevoeliger bent voor een opgeblazen gevoel dan anderen. Het enige wat je daaraan kunt doen, is voor de seks geen trigger foods waar jij bloated van raakt.

4. Gekantelde baarmoeder

Als je last hebt van een gekantelde baarmoeder, dan ligt jouw baarmoeder niet voorover gekanteld maar lichtjes naar achteren. Dit zorgt ervoor dat jouw baarmoeder tijdens penetratie wordt geraakt. Dit kan geen kwaad en het is niet gevaarlijk, maar het kan er wel voor zorgen dat je tijdens of na de seks last krijgt van buikpijn of kramp. En dan vooral bij standjes waar diepe penetratie aan te pas komt.

Denk je dat je hier last van hebt? Kies dan vaker voor standjes waarbij je minder diep gepenetreerd wordt. Deze 8 seksstandjes voor maximaal plezier, bijvoorbeeld. Voor de zekerheid kan je nog langs de huisarts om de stevigheid van je bekkenbodemspieren te testen.

6 redenen waarom je vagina pijn doet na de seks en wat je ertegen doet

Popsugar

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.