Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Mentale Gezondheid 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Sexual anxiety: het bestaat echt en zo ga je er het beste mee om

Seks is opwindend en spannend. ‘Sexual anxiety’ is dan ook het laatste waar je mee te maken wilt krijgen wanneer je het bed in duikt met iemand. Toch komt deze mentale blokkade vaker voor dan dat je denkt. Hoe herken je het en wat zijn de beste manieren om er mee om te gaan? Wij vertellen je er meer over.

Angst en stress komt niet goed uit tijdens de seks.

Wacht, wat is sexual anxiety nou precies?

Anxiety‘ is een groot begrip en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Voor iedereen is de ervaring hiermee anders. Anxiety komt in verschillende vormen en maten. Sexual anxiety kan dan ook in verschillende gradaties voorkomen en is voor ons allemaal anders.

Net zoals bij relationship anxiety, is het soms lastig om bij jezelf te herkennen of je hier last van hebt. Toch kan het herkennen hiervan wél zorgen voor een oplossing en dus een verbetering van jouw seksleven. Het gaat er namelijk om dat je er plezier in hebt en sexual anxiety is dan het laatste waar je mee te maken wil krijgen.

Fight, flight or freeze

Het is nooit chill om je oncomfortabel te voelen tijdens de seks. Ooit weleens niks aantrekkelijk gevonden in bed, terwijl je daarvoor wel in de mood was? Alle dingen die sexy zijn beginnen ineens verkeerd aan te voelen. Soms kan dit seksuele angst triggeren – ook wel bekend als je fight, flight of freeze reactie. Mega shitty, dat is het zeker. Het kan om verschillende redenen gebeuren of juist zonder een reden, maar het is zeker niet fijn om sexual anxiety te ervaren.

Wat kan je doen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het verminderen van anxiety in bed, waardoor je nog steeds een geweldige tijd kan hebben. Zo kan seksuele meditatie ontzettend goed helpen bij het ontspannen tijden de seks.

Daarnaast is het ook goed om bij jezelf na te gaan waar de spanning in je lichaam tijdens de seks vandaan kan komen. Ben je niet comfortabel met jouw partner of ligt er nog een addertje onder het gras? Geef daarnaast ook aan je partner aan wat goed werkt en wat juist jouw anxiety verergert. Communication is key. Uiteindelijk houden jullie hier beide meer plezier aan over.

‘Cookie jarring’ is dé toxic datingtrend en we herkennen ‘m allemaal

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.