Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 7 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

3 tips om je minder socially awkward te voelen tijdens feestjes

Het is weer zover: een nieuwe invite voor een feestje in je agenda. Juist nu je het eigenlijk wel prima vindt zo thuis, begint het sociale leven langzaam weer op gang te komen. Zijn feestjes nooit echt jouw ding geweest en ben je eerder socially awkward dan een partyganger, dan kunnen deze 3 tips je misschien een duwtje in de juiste richting geven.

Er is overigens helemaal niets mis met mensen die af en toe een beetje awkward zijn. Sterker nog, soms is het heerlijk om ongemakkelijk te zijn (lees deze ode aan awkward mensen maar). Maar als jij toch wat zekerder in je schoenen wilt staan, dan kunnen deze tips van een psycholoog je misschien helpen.

3 tips om minder socially awkward te zijn

1. Begin klein

Als je bij de gedachten aan een feest met 100 man nu al jeukende handen krijgt, dan don’t. Begin klein. Het is heel normaal dat je je ongemakkelijk voelt bij een groot gezelschap, helemaal nu we het al bijna anderhalf jaar zonder feesten en festivals hebben moeten doen.

Krijg je de kriebels als je aan een drukke straat in Amsterdam denkt, sla die winkelstraat dan over. Ga shoppen in een kleinere stad, waar het rustiger is. Geef een feestje en nodig alleen je beste vrienden uit.

Psycholoog Dr. Hunt zegt daarover op Well+Good: “This will look different for everyone, but a gradual progression will help you feel more in control of the situation. Maybe you start by having a few friends over, then going to dinner with friends, then attending a small party. Work your way up to large gatherings and ease into things to avoid panic over social events.” Staat genoteerd.

2. Start met een routine

Als je niet goed in slaap kunt vallen, dan kan het zo zijn dat je baat hebt bij een avondroutine. Hetzelfde geldt voor sociale events. Vind je het ongemakkelijk om met mensen af te spreken (die je misschien ook nog eens niet goed kent), dan krijg je misschien wat meer zelfvertrouwen door een eigen ritueel. Denk aan het doen van je haar, een make-upje, of ga all the way en bedenk een mantra voor jezelf en doe wat ademhalingsoefeningen.

3. Wees niet bang om nee te zeggen

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: durf voor jezelf op te komen. Wees niet bang om nee te zeggen. Voel je je niet op je plek? Dan kan je altijd weer gaan. Je bent niet verplicht om te blijven, of om überhaupt te gaan als je daar écht geen zin in hebt.

7 handige tips om minder awkward te zijn in video calls

Well+Good

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.