Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 12 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo nail je jouw sollicitatiegesprek al in de eerste 5 minuten

De eerste vijf minuten van een sollicitatiegesprek zijn belangrijker dan je misschien denkt. Ze bepalen namelijk de eerste indruk die een werkgever van je heeft en dat kan net het verschil zijn tussen wel of niet de baan krijgen. Hoe nail je jouw sollicitatiegesprek al in die eerste vijf minuten?

Zo zorg je voor een goede eerste indruk.

Sollicitatiegesprek sterk beginnen tips

De eerste vijf minuten zijn niet alleen belangrijk voor de werkgever, maar ook voor jezelf. Ze zetten de toon voor het hele gesprek. Als jij het in de eerste paar minuten goed vindt gaan, geeft je dat waarschijnlijk een boost in zelfvertrouwen. Maar andersom kan natuurlijk net zo goed.

We delen vijf tips om het sollicitatiegesprek sterk te beginnen.

Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg

Te laat komen tijdens een sollicitatiegesprek is natuurlijk een no go. Als jij al te laat komt voor dit belangrijke gesprek, hoe kan een werkgever dan verwachten dat jij elke dag op tijd zal komen? Ga op tijd weg, zodat je een geannuleerde trein of file kunt opvangen.

Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid dat je alsnog te laat komt, maar laat het dan op tijd weten aan degene die je gaat interviewen.

Wat de juiste tijd is om bij een gesprek aan te komen? Zo’n tien à vijf minuten van tevoren. Het geeft je de kans om je even mentaal voor te bereiden en laat de interviewer zien dat je netjes op tijd kan komen.

Heel vroeg aankomen (bijvoorbeeld een half uur voordat het gesprek begint) is overigens ook not done. Er is een reden waarom jullie een bepaalde tijd hebben afgesproken: dit tijdstip komt het beste uit voor de persoon met wie je het gesprek hebt.

Wees vriendelijk tegen iedereen

Het is niet alleen belangrijk om een goede indruk achter te laten op degene met wie je het gesprek hebt, maar eigenlijk op iedereen die je in het gebouw tegenkomt. Van de receptioniste tot de mensen met wie je in de lift staat. Het komt namelijk vaker voor dat je interviewer achteraf aan anderen vraagt hoe jij op ze overkwam.

Let op je lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek

Je weet vast wel dat je niet onderuit gezakt moet zitten tijdens een sollicitatiegesprek. En terwijl lichaamstaal inderdaad belangrijk is gedurende het hele gesprek, is dat bij de eerste ontmoeting het allerbelangrijkst. Lach, kom zelfverzekerd over en geef een stevige hand als corona het weer toelaat.

Zorg ervoor dat je eruit ziet of je hier graag wil zijn en kom energiek, enthousiast en geïnteresseerd over. Oogcontact is hierin belangrijk. Uit onderzoek van Monster blijkt dat 82 procent van interviewers vindt dat voldoende oogcontact een ‘make or break‘ situatie is tijdens een sollicitatiegesprek.

Ben niet under-, maar ook niet overdressed

Hopelijk hoeven we je niet meer te vertellen dat teenslippers en crop tops niet de juiste outfit zijn als het gaat om een sollicitatiegesprek. Maar wist je ook dat je ook te overdressed kan zijn? Denk eraan dat de werkgever niet alleen iemand zoekt die gekwalificeerd is, maar ook die bij het team en de cultuur van het bedrijf hoort.

Als jij in een maatpak aankomt bij een creatieve start-up zorg je waarschijnlijk niet voor die sterke eerste indruk. Vaak kun je aan de hand van de website en de socials van een bedrijf achterhalen voor welke outfit jij het best kan gaan.

Onderschat de small talk niet

Het lijkt misschien onbelangrijk, het praten over koetjes en kalfjes voordat het echte sollicitatiegesprek ook maar is gestart. Maar onderschat dit gedeelte van het gesprek niet! Zoals we net al zeiden, kijkt de interviewer ook of je binnen het team past. De small talk is het ideale moment om hier achter te komen.

Uit hetzelfde onderzoek van Monster blijkt dat 60 procent van de interviewers vindt dat de kwaliteit van small talk hun eerste indruk bepaalt.

Tip: doe research naar de persoon met wie je een gesprek hebt. Wellicht hebben jullie overeenkomsten (zelfde studie gedaan, zelfde woonplaats etc.) die je kunt opbrengen tijdens de small talk. Zo zorg je meteen voor een connectie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.