Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 28 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Pak jij genoeg rust? 4 soorten rust die je – net als slaap – nodig hebt

Als je het woord ‘uitrusten’ hoort, dan denk je waarschijnlijk meteen aan slapen. Slaap is een belangrijke vorm van rusten, maar wist je dat er nog meerdere soorten rusten bestaan die allemaal hartstikke belangrijk zijn? We zetten ze voor je onder elkaar.

Je komt tot rust door jouw tijd op de juiste manier in te delen. Om tot rust te kunnen komen, is het dus belangrijk om jouw agenda eens flink onder de loep te nemen. Neem jij tijd voor de onderstaande dingen?

1. Tijd in de natuur

Je hoort het vast vaker: in de natuur kan je echt tot rust komen. Dat wordt niet voor niets gezegd, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur stress verlagend werkt. Voel je je opgejaagd en heb je veel last van stress, dan is het een aanrader om eens een rondje in het bos of over de heide te lopen.

Hier lees je meer over het effect van de natuur op je gezondheid.

2. Tijd voor jezelf

Sta jij de hele dag aan, heb jij veel vrienden en ren jij van hot naar her om iedereen te blijven zien? Soms is het even genoeg voor jouw lichaam, en heb je meer tijd voor jezelf nodig. Deze vorm van rust is heel belangrijk, omdat je niet wilt dat jou leven geleefd voelt. Jij wilt zelf de touwtjes in handen hebben.

De 3 do’s en don’ts om te onthouden als het gaat om self-care

3. Tijd voor anderen

Toch is te veel tijd voor jezelf ook niet altijd een goed teken, want wanneer je te weinig anderen ziet kan je je eenzaam gaan voelen. Een goede balans tussen afspreken met anderen en tijd voor jezelf is key. Merk jij dat je de laatste tijd erg veel alleen bent geweest? Dan is het een goed idee om eens contact op te nemen met een vriendin of met familie. Daar kan je de nodige energie weer van krijgen.

4. Tijd voor even helemaal niets

Continu overspoeld worden met verantwoordelijkheden is niet goed voor je mentale gezondheid. Veel mensen hebben verantwoordelijkheden op werk of met hun studie, maar ook het huishouden, sport, familie en vrienden kunnen behoorlijk veeleisend zijn. Wil jij altijd alle ballen hooghouden?

Op welke manier je deze vorm van rust invult, is helemaal up to you. De een vindt het heerlijk om te tekenen, om te gamen of om te lezen. De ander slaat twee vliegen in één klap door een rondje in de natuur te lopen. En misschien vind jij het wel heerlijk om een uitgebreide maaltijd voor jezelf te maken.

Genoeg slaap is belangrijk: door deze tips ga jij vanavond wél op tijd naar bed

mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.