Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Daten 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Spider Webbing’ is de manipulatieve datetechniek die steeds populairder wordt

Daten anno 2023 is niet makkelijk. Bijzondere gedragstrends komen en gaan. Nu is er weer een nieuwe datetechniek waar jij je als single voor wil wapenen, namelijk spider webbing.

Deze trend is een verzameling van alles wat er mis is met de datingscène van dit moment. Geloof ons, hier wil je geen slachtoffer van worden.

Wat is spider webbing?

Spinnenwebben is een verzameling van manipulatieve tactieken die sommige singles toepassen om te proberen een date voor zich te winnen. Denk aan gaslighting, breadcrumbing en love bombing. Het is voornamelijk de combinatie van deze drie datingtrends die spider webbing zo toxic maakt.

Om je extra alert te maken, leggen we gaslighting, breadcrumbing en love bombing even los van elkaar uit.

Gaslighting
Gaslighting is liegen of manipuleren met de bedoeling iemand ervan te overtuigen dat hij of zij ‘gek’ is om zo emotionele, psychologische en economische controle over iemand anders te nemen.

Breadcrumbing
Als iemand flirterige of aanhankelijke signalen afgeeft zonder een echte intentie om zich te binden. Breadcrumbing is ook wel een vorm van ‘iemand aan het lijntje houden’.

Love bombing
Je hebt te maken met love bombing als je aan het begin van de relatie werd overspoeld met aandacht, cadeaus en complimenten, maar dit plotseling stopt. Deze manipulatietechniek maakt mensen aanhankelijker en onzekerder. Hier wil je dus voor oppassen.

Hoe herken je spider webbing?

Degenen die slachtoffer worden van spider webbing houden er vaak blijvende emotionele schade en een laag gevoel van eigenwaarde aan over. Dat is ook niet gek, want je zit vast een web van leugens en vragen.

Dus, je wil dit voorkomen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op signalen van gaslighting, breadcrumbing en love bombing. Als je denkt dat jouw date jouw manipuleert, dan is het bespreekbaar maken van je zorgen belangrijk. Niet op een manier als ‘hé, ik verdenk jou van emotionele manipulatie’, maar meer als ‘hé, het valt me op dat je de laatste nogal afwezig bent’. Het openen van het gesprek is de manier om zelf in controle te blijven. En dat is natuurlijk precies wat we willen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.