Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 15 jul 2020
Leestijd: 7 minuten

14 goede gewoontes om jezelf per direct aan te leren

Sommige dingen zitten zo vastgeroest in je leefpatroon dat je niet eens na hoeft te denken over het uitvoeren of onthouden ervan. Denk aan je tanden poetsen, een koffie zetten om 10 uur en die warme douche voordat je je bed induikt. We hebben een aantal goede gewoontes op een rij gezet die je helpen een gezondere (zowel mentaal als fysiek) routine te ontwikkelen. Want laten we eerlijk wezen: daar kunnen we allemaal wel wat extra inspiratie voor gebruiken.

Misschien is er van je gewoontes tijdens de quarantaineperiode niets meer overgebleven, misschien hielden je gewoontes je ritme juist in stand. Hoe dan ook: af en toe is het goed om te kijken waar er verbetering nodig is.

14 goede gewoontes

Leer jezelf deze goede gewoontes aan voor een gezonder en gelukkiger leven.

1. Maak je bed op

Je bed opmaken is niet alleen fijn omdat je ‘s avonds weer in een net bed kunt duiken. Deze goede gewoonte helpt je ook om je dag direct te beginnen met een klein geluksgevoel van een volbrachte taak – ook al is ‘ie nog zo klein of standaard.

Deze kleine checkmark op je to do-list zal je helpen om andere taken ook makkelijker te volbrengen. Ook lezen we dat het de makkelijkste gewoonte is die je geluksgevoel een boost geeft.

2. Slaap voldoende

Nu we het toch over dat bed hebben: zorg ervoor dat je er genoeg uren in doorbrengt. Dan bedoelen we minimaal 7 en maximaal 9 uur.

Voldoende slapen is veel belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Het zorgt ervoor dat je scherper bent, je gelukkiger voelt en met energie de dag aan kan.

3. Werk toe naar je doelen

Waar wil jij naartoe in je leven? Dat is soms lastig te beantwoorden. Toch helpt het je enorm in je geluksgevoel als je jezelf richting geeft door doelen op te stellen en hiernaartoe te werken.

Het zorgt ervoor dat je weet welke stappen je moet nemen en helpt je bij het maken van beslissingen (helpt dit bij het behalen van mijn doel? Nope? Dan doe ik het niet).

Ga er ‘s goed voor zitten en bedenk 3 doelen die je het komende jaar voor jezelf wilt bereiken. Of dat nu is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen of je eigen business op te starten – go and do it!

Handig: door middel van de WorkJuice x NSMBL productiviteitscursus helpen we je aan de hand van goede gewoontes om productiever te worden in het halen van je doelen.

4. Verzorg je huid met de juiste producten

Een goede huidverzorging helpt niet alleen om je huid schoon te maken, het zorgt er ook voor dat je huid minder snel oud wordt. Zoek uit welke producten jouw huid nodig heeft en verzorg je huid ‘s avonds voordat je je bed induikt.

5. Stretch

Je lichaam stretchen is hartstikke goed voor je. Of je nu veel beweegt of niet, de gewoonte helpt je om soepeler te worden en het is goed voor je spieren.

Bij veel spierknopen in je rug, raadt een masseur niet voor niks aan om ook dagelijks te stretchen. Het helpt pijntjes tegen te gaan. En dat hoeft heus niet meteen een uur te duren, met elke dag 5 minuten stretchen merk je al verschil.

Zoek een fijne stretch-routine die voor jou werkt (zoals onderstaande video) en doe het elke dag nadat je je bed hebt opgemaakt.

6. Eet meer groente

We eten te weinig groente. Althans, de meeste van ons. Daarom: maak er een goede gewoonte van om meer groente te eten!

Begin al tijdens je ontbijt met een groene smoothie, snack ze tussendoor lekker weg (stukjes paprika met hummus bijvoorbeeld), gebruik ze bij je lunch (een boterham met kaas, kiemgroente en komkommer) en zorg dat je tijdens je avondmaaltijd een extra portie groente binnenkrijgt.

Groente zitten bomvol vitamine en mineralen die helpen voor het goed functioneren van ons lichaam. Er teveel van binnenkrijgen is gewoon onmogelijk, dus eet er lekker op los.

7. Zit recht

Een scheve houding is – net als teveel zitten – funest voor je lichaam. Zorg ervoor dat je rechtop zit en een goede houding aanneemt. Al helemaal als je veel zittend werk doet.

Wat je hierbij kan helpen is een zitbal. Doordat je geen leuning hebt en je oppervlakte onder je billen beweegt, word je gedwongen om steeds weer de juiste balans te zoeken. Dit verbetert je zithouding en versterkt je spieren.

8. Zeg vaker nee

Het is menselijk om iedereen te vriend te willen houden en overal ja op te zeggen, zowel op werk als in je privéleven. Maar zeg nou zelf: daar word je niet altijd even gelukkig van.

Door altijd maar ja te zeggen, haal je jezelf soms teveel op de hals waardoor je minder plezier ervaart en het resultaat ook niet altijd beter wordt.

Zeg vaker nee als iets niet aansluit bij je doelen, als het niet past in je agenda of als je er simpelweg even geen zin in hebt. Tip: je hoeft ook niet altijd meteen een antwoord te geven als iemand je iets vraagt. Zeg bijvoorbeeld ‘daar kom ik later op terug’ en ga dan even bij jezelf na of je er tijd/zin/energie voor hebt.

9. Spaar

Voor later. Voor die leuke vakantie. Voor een designertas. Voor een tweedehands auto. Het maakt ons niet uit waarvoor je spaart, maar zorg ervoor dat je jezelf de goede gewoonte aanleert om maandelijks een bedrag opzij te zetten.

Op die manier heb je niet alleen wat geld achter de hand voor onverwachte kosten, maar dwing je jezelf ook om anders met je geld om te gaan. Die designertas voelt veel specialer als je er echt voor hebt gespaard.

10. Wees dankbaar

Dankbaar zijn is misschien wel de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je positief in het leven staat. Door simpelweg elke dag 3 (of meer, wij houden je niet tegen) dingen op te sommen waar je dankbaar voor bent, realiseer je je wat er allemaal goed gaat in je leven. En dat is vast en zeker meer dan je soms denkt!

11. Skip je telefoon de eerste 2 uur van de dag

9 van de 10 keer dat we onze telefoon erbij pakken worden we er niet gelukkiger op. Is het niet dat je stress krijgt van je openstaande appjes, dan is het wel dat alle mooie foto’s op social media je een minderwaardigheidscomplex aanpraten.

Skip de eerste 2 uur van je dag daarom je telefoon, om zo je dag in rust en dichtbij jezelf te kunnen starten. Grijp in plaats van naar je telefoon naar een notitieboek om gedachtes en ideeën van je af te schrijven.

Extra tip: ga eens een keer grondig door de lijst met mensen die je volgt op social media. Ontvolg of mute de personen waar je geen energie van krijgt (en volg juist inspirerende accounts).

12. Sta vaker op uit je luie stoel

Zitten is su-per slecht voor je lijf. Als mens zijn we er niet voor gemaakt en dat merk je. Als je zit, buigt je wervelkolom, komt er druk op je ruggengraat en hebben je longen minder ruimte voor zuurstof.

Met als gevolg dat er minder zuurstof naar je hersenen gepompt kan worden en jij je minder goed kan focussen. Sta vaker op uit je luie stoel (minimaal elk uur) of werk vaker staand.

13. Duurt het 2 minuten? Doe het meteen

Ken je het 2-minuten principe? Het helpt je om dingen direct af te handelen en ervoor te zorgen dat je er niet tegenop gaat hikken.

Komt er aan taak voorbij die ongeveer 2 minuten duurt? Zorg dan dat je het direct uitvoert in plaats van het uit gaat stellen of op je to do-lijst zetten. Het zorgt voor tijdbesparing en helpt je om makkelijker een beslissing te nemen.

14. Lees vaker

Lezen helpt stress te verminderen (al is het maar 6 minuten), helpt je om een uitgebreidere vocabulaire te ontwikkelen en het maakt je creatiever. Elke dag lezen is hartstikke goed voor je.

En heel fijn: er is altijd wel een boek wat bij je past, of dat nu een spannende thriller, zelfhulpboek of een verhaal is waar je vrolijk van wordt.

Een goede routine opbouwen:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.