Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 10 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo weet je of je te veel vitamine D binnenkrijgt

We schreven al eens eerder over vitamine D. Een vitamine D tekort kan namelijk zorgen voor vermoeidheid, zwakkere spieren en terugkerende infecties. Om dit tegen te gaan, is een vitamine D supplement al snel genomen.

Maar kan je ook te veel vitamine D binnenkrijgen?

Kan je te veel vitamine D binnenkrijgen?

Ja, dat kan. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) adviseert om maximaal 100 microgram vitamine D per dag te slikken. In Nederlandse voedingssupplementen mag maximaal 25 microgram vitamine D bevatten – als je gewoon de aanbevolen hoeveelheid slikt, zou je dus nooit in de buurt van die 100 microgram kunnen komen.

Vitamine K voor de huid: dit is alles wat je moet weten

Is een vitamine D overschot erg?

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je, al dan niet per ongeluk, verschillende tabletten met elkaar combineert. Je neemt bijvoorbeeld een vitamine D tablet, met daarnaast nog een algemene multivitamine. Ook eet je veel voedsel wat rijk is aan vitamine D, zoals vette vis en halvarine. Is er nu reden voor paniek? Nou, nog steeds niet echt.

Wanneer je voor een langere tijd te veel vitamine D binnenkrijgt, dan kan dat inderdaad schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo lezen we op RIVM dat er op die manier nierstenen kunnen ontstaan, evenals kalkafzetting rondom organen en weefsels.

Maar het aantal mensen dat in Nederland meer vitamine D inneemt dan de veilige maximale hoeveelheid (die 100 microgram dus), is klein. Het RIVM laat weten dat dit minder dan 0,1 procent is. Op sommige alternatieve websites wordt er wel eens een supplement aangeboden met een hogere hoeveelheid vitamine D, maar sls jij jouw supplementen niet van een shady website besteld en altijd even checkt of de hoeveelheid vitamine D in lijn staat met wat aangeraden wordt, dan is de kans op eventuele vergiftiging door een overschot gelukkig heel klein.

Zo zorg je voor genoeg vitamine D

Nu de wintermaanden eraan komen en de zon zich minder vaak gaat laten zien (huilen), kan je zonder tabletten te slikken ook op andere manieren meer vitamine D binnenkrijgen. Hoe precies delen we in het onderstaande artikel.

Zo kom je in de koude maanden toch aan voldoende vitamine D

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.