Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 3 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Moe en futloos? Het kan zijn dat je een vitamine D tekort hebt en dit doe je eraan

Nu de zon zich weer steeds vaker laat zien willen we massaal naar buiten. De zon in. En dat is niet alleen goed voor onze mentale gezondheid, maar je maakt ook jouw lichaam erg happy met zonlicht en dan voornamelijk met vitamine D. Een vitamine D tekort is namelijk niet fijn en kan zorgen voor verschillende klachten.

Je lichaam neemt vitamine D op door zonlicht, en juist daarom is het in landen als Nederland lastig om genoeg van binnen te krijgen. Naast vitamine D bestaat er ook vitamine D2 en D3. D2 krijg je binnen via supplementen, en D3 wordt toegevoegd aan roomboter en zuivel. Verder zit er vitamine D3 in vette vis, avocado’s en eieren.

Toch is de (toegevoegde) vitamine D uit eten minder aantrekkelijk dan de vitamines die je uit zonlicht haalt, dus hup, smeer je goed in en ga de zon in om een vitamine D tekort te voorkomen. De onderstaande symptomen zijn namelijk geen pretje.

Dit zijn de symptomen van een vitamine D tekort

Vermoeidheid

Een tekort aan vitamine D wordt vaak gekoppeld aan een winterdip en dat kennen we allemaal wel. In de winter zijn mensen vaak wat vermoeider, minder zin om uit bed te komen. Heb je dit langdurig, dan zou dat met een tekort aan vitamine D te maken kunnen hebben.

Daarnaast is vitamine D essentieel voor ons immuunsysteem, dus als je vaak het idee hebt dat je tegen een griepje aanzit dan is het checken van je bloedwaardes sowieso een goed idee.

Zwakkere spieren

Er is een verband tussen vitamine D en gezonde spieren. Wanneer je last hebt van spierpijn als je niet gesport hebt, dan kan dat een teken zijn om je bloed even te laten checken.

Terugkerende infecties zoals gevoelig tandvlees

Bloedt jouw tandvlees telkens als je jouw tanden poetst? Of zijn er andere kleine infecties die vaker terugkomen, zoals wondjes die langzaam genezen? Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor dit probleem, maar het kan duiden op een vitamine D tekort.

Last van haaruitval? Dat kan komen door één van deze 10 oorzaken

Deze mensen hebben nog meer kans op een vitamine D tekort

Er zijn bepaalde risicogroepen waarbij een vitamine D tekort eerder voor kan komen, namelijk:

  • Vegetariërs en veganisten
  • Oudere mensen
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen met overgewicht
  • Mensen die ongezond eten of veel alcohol drinken
  • Mensen met een donkere huidskleur
  • Mensen die een vetarm dieet volgen

Val jij in een of meerdere van de bovenstaande groepen, en merk jij dat je last hebt van de symptomen, dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts. Overleg vooral even of het verstandig is om vitamine D supplementen aan je dagelijkse dieet toe te voegen, of laat voor de zekerheid jouw bloed prikken.

Met deze voeding verbeter je jouw immuunsysteem dus zeg de griep maar gedag

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.