Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 9 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo kom je van jouw tech nek af (want ja, jij hebt er ook last van)

Stijve schouders, nekspieren die constant vast zitten en een last van je nek krijgen als je omkijkt. Herkenbaar? Grote kans dat je te maken hebt met een (beginnende) tech nek. Deze veelvoorkomende kwaal is op te lossen met de juiste oefeningen – en die delen we met je.

Laatst liet RTL Nieuws weten dat inmiddels de helft van alle mensen op aarde een smartphone heeft. Dat zijn zo’n 4 miljard mensen! De smartphone wordt populairder en populairder. Steeds vaker zitten we met ons hoofd naar beneden gebogen naar onze telefoon te kijken. En dat terwijl ons lichaam hier eigenlijk helemaal niet voor gemaakt is.

Die houding die jouw hoofd en nek maken om op je telefoon te kijken, is niet natuurlijk. Als gevolg daarvan zie je dat jouw nek- en schouderspieren moeten compenseren, waardoor die hele area overspannen raakt. En dat zorgt er dus voor dat jij last heb van nek- en schouderklachen, a.k.a. de tech nek.

Naar je telefoon kijken is overigens niet de enige boosdoener van een tech nek. Werk jij op een kantoor, of ben je op een andere manier de hele dag met een computer of laptop aan de slag? Een slechte houding en de hele tijd naar een computerscherm kijken zorgen ook voor dezelfde klachten.

Zo kom je van je tech nek klachten af

Nu je weet hoe je de klachten kunt herkennen, wil je natuurlijk ook weten hoe je er vanaf komt. Hieronder drie tips!

1. Let’s get moving!

Werk je veel vanuit huis? Sta elk uur minimaal een keer op uit je stoel. Zo zorg je ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Ga naar het toilet, zet een kop thee, loop een rondje, doe een aantal squats… het maakt niet uit wat je precies doet, als je maar even beweegt.

2. Stretch

Gespannen spieren kunnen een beetje ontspannen door regelmatig te stretchen. Het is bijvoorbeeld fijn om direct te stretchen als je wakker wordt, maar vergeet het ook niet om tijdens je lunchpauze of na een drukke werkdag te doen. Daarmee geef je jouw spieren wat rust en voorkom je dat ze nog vaster komen te zitten.

Een van de video’s die ons erg geholpen heeft, is deze video van Doctor Jo.

7 kleine gewoontes in je ochtendroutine die je leven verbeteren

3. Doe ademhalingsoefeningen

Een andere goede manier om met je houding aan de slag te gaan, is het toepassen van verschillende ademhalingsoefeningen. Waarom dat werkt? Vaak hebben we het niet door, maar zitten we gestrest achter onze computer. Mailtjes van collega’s en deadlines zorgen bijvoorbeeld voor een gespannen lichaam. Om die stress even uit je lichaam te krijgen, is een ademhalingsoefening perfect.

Op NSMBL schreven we al vaker over ademhalingsoefeningen. Kies er dus vooral een uit de onderstaande artikelen en je voelt de stress in no time wegglippen.

GLAMOUR UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.