Tessa Ham
Tessa Ham Money 2 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Deze online test helpt je erachter te komen welk van de zes money types je bent

Heb je je ooit afgevraagd waarom de één meer verleid wordt door impulsaankopen dan de ander? En waarom de één met gemak 10.000 euro bij elkaar kan sparen en de ander denkt dat dit onmogelijk is? Dat komt omdat iedereen een ander geldtype is. Iedereens relatie met geld anders is en we hebben allemaal verschillende gewoonten en overtuigingen die leiden tot onze beslissingen rondom geld.

Online bank First Direct werkte samen met YouGov en psycholoog Oliver Robinson om zes financiële (oftewel: money) types te onderscheiden.

Zes verschillende money types

Door de bijbehorende online test te doen, begrijp je meer over wie jij bent als het om geld gaat. Dan begrijp je ook waarom bepaalde spaartips die je op internet bent tegengekomen nooit bij je werkten. Maar je realiseert je ook welke tools en tips je wél kunt gebruiken om in de toekomst goed met geld om te kunnen gaan.

Hieronder vertellen we alvast wat de zes verschillende money types zijn en welke tips psycholoog Robinson voor jou heeft als je je in deze types herkent. Liever eerst de test doen? Die vind je hier.

Het jonglerende type

Het jonglerende type is fan van mooie merken, gevoelig voor trends en heeft meer dan eens een impulsaankoop gedaan waar hij of zij later spijt van had door de financiële consequenties. Ben je het jonglerende type? Dan koop je met je hart en niet met je hoofd. Als jij iets ziet waar je niet zonder kunt leven (van schoenen tot die koffie onderweg) dan koop jij het zonder erover te twijfelen.

Tips van psycholoog Robinson

  • Hou een gelddagboek bij, met behulp van een app of op papier. Elke keer dat je iets uitgeeft schrijf je op wat je kocht, waarom, hoeveel het kostte en hoe je je daardoor voelde.
  • Gebruik een week lang alleen maar cash in plaats van overal te pinnen. Dit maakt je bewuster van het geld dat je uitgeeft. Ga de extra uitdaging aan door van te voren een limiet op te stellen: hoeveel cash mag je maximaal uitgeven die week?

Het gedreven type

In tegenstelling tot het jonglerende type is het gedreven type juist bezig met de lange termijn. Wanneer jij dit type bent, vind je het heerlijk om te plannen en financiële doelen te bedenken. Of dat nou is voor je volgende vakantie of je eerste huis. Maar doordat je zo met je financiën bezig bent, kan een leuke spontane uitgave er weleens bij inschieten.

Tip van psycholoog Robinson

  • Plan elke maand een ‘Dag van Spontaniteit’ in je agenda – alleen of met iemand die dichtbij je staat. Op deze dag ga je bijvoorbeeld naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest en geef je spontaan geld uit als je leuke dingen ziet of wil doen. Dit kan bevrijdend werken. Zo lang je hiervoor rekening hebt gehouden in je budget, zal je je niet schuldig voelen over het geld dat je uitgeeft.

Het ‘ik leef in het nu’-type

Je werkt er hard voor, dus dan mag je je geld ook uitgeven aan leuke dingen, vindt het ‘ik leef in het nu’-type. Wanneer jij dit type bent, vind je het leuk om nieuwe restaurants uit te proberen, met vrienden af te spreken en op vakantie te gaan. Je bent gevoelig voor FOMO, maar het voordeel is wel dat je geweldige verhalen hebt van alle avonturen die je hebt beleefd.

Tips van psycholoog Robinson

  • Pak een leeg vel papier en schrijf ‘nu: geld en ik’ in het midden van het papier. Vervolgens maak je een mindmap of woordspin van alle woorden die nu in je opkomen als het om geld gaat. Dan maak je er één met ‘Toekomst: geld en ik’. Ten slotte schrijf je de acties op die nodig zijn om je financiële doelen te bereiken.
  • Schrijf een brief naar de toekomstige versie van jezelf. In deze brief schrijf je 2 a 3 financiële doelen op en hoe je die gaat bereiken. Vervolgens zoek je op het internet een website (Google ‘letter to your future self’) en laat de brief bijvoorbeeld over zes maanden bij je bezorgen. Wat heb je ervan waargemaakt?

Het nuchtere type

Het nuchtere type houdt er niet van om geld weg te gooien en geeft liever een beetje meer uit voor een product van betere kwaliteit. Wanneer je dit type bent, ben je van nature verantwoordelijk en voorzichtig als het op geld aankomt. Als je op het punt staat een grote aankoop te doen, zal je altijd eerst goed je research doen en met mensen de aankoop willen bespreken. Als nuchter type vermijd je alles dat onzeker is, en dat kan zonde zijn.

Tips van psycholoog Robinson

  • Bespreek met een financieel adviseur wat de opties zijn waar je misschien eerder nog niet aan hebt gedacht, zoals beleggen. Met de spaarrente van tegenwoordig, kun je geld voor de lange termijn misschien beter aan het werk zetten voor je.
  • Doe elke week één activiteit buiten je comfort zone en kijk wat het je brengt.

Het zelfvoorzienende type

Het zelfvoorzienende type is totaal niet materialistisch. Wanneer je dit type bent, hoef je geen dure merken te kopen om je goed over jezelf te voelen. Geef jij maar een koopje die je vind in de kringloopwinkel. Je spendeert ook liever uren in de keuken om een lekkere maaltijd voor vrienden te maken, dan dat je naar een te duur restaurant gaat. En als het om spaargeld gaat, ben jij voorbereid op financiële tegenslagen: je hebt een fijne spaarbuffer.

Tip van psycholoog Robinson

  • Maak een money mind map. Schrijf ‘geld’ op in het midden van een leeg papier en schrijf vervolgens alle dingen eromheen die je belangrijk vindt rondom dit onderwerp. Dit helpt je financiële doelen te bedenken. Vervolgens kun je op Pinterest borden aanmaken met deze woorden en je doelen visueel maken.

Het gebalanceerde type

Het gebalanceerde type is realistisch als het om geld gaat. Dit type weet wat hij of zij heeft en hoe hij het moet managen. Wanneer je dit type bent, is FOMO niet aan jou besteed. Jij bent ook gelukkig thuis in je comfort zone. Toch vind je het ook leuk om uit te gaan of in een lekker restaurant te eten dat je kent – mits je hiervoor rekening hebt gehouden in je budget.

Tip van psycholoog Robinson

  • Probeer elke week iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Iets uit je comfort zone waarvan je denkt dat je er iets van kunt leren. Denk eraan dat uit je comfort zone gaan niet meteen betekent dat je het huis moet verlaten, het kan bijvoorbeeld ook een online cursus zijn.

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.