Britta van Aggele
Britta van Aggele Body & Mind 10 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

‘Thought stopping’ is de nieuwste techniek die mensen gebruiken om angst te verminderen

Veel thuis zijn, weinig mensen spreken en mondkapjes: zo zag ons normale leven er nog niet heel lang geleden uit. Veel mensen die helemaal alleen woonden werden eenzaam en het angstniveau van mensen ging steeds verder omhoog. Als jij last hebt van angst en negatieve gedachten dan is ‘thought stopping’ een goede methode om uit te proberen.

We hebben allemaal wel eens last van angst en negatieve gedachten.

‘Thought stopping’

We hebben dagelijks gemiddeld 60.000 gedachten en 70% van al onze gedachten zijn negatief. Het is belangrijk om deze verschillende – negatieve, neutrale en positieve – gedachten te accepteren en te weten hoe je ermee moet omgaan. Negatieve gedachten zijn namelijk niet altijd slecht en ontstaan met een reden.

Vroeger werkte onze negatieve gedachten als een beschermingsmechanisme. Tegenwoordig zijn er veel minder fysieke bedreigingen, waardoor we deze gedachten vaak niet meer nodig hebben. Toch krijgen we nog steeds negatieve gedachten die ons vertellen dat er een dreiging is, waardoor er angst ontstaat. We moeten dus leren omgaan met deze gedachten en je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je ze onder controle krijgt.

Je bent niet de enige – Deze 20 soorten angst herkent elke millennial

Methodes

Zo is ‘Thought Stopping’ een van de methodes die je kan proberen. Hierbij is het belangrijk dat je bewust bent hoe je denkt. Zodra er een negatieve gedachte opkomt stop je deze. Dit is op verschillende manieren te doen. Zo kan je hardop ‘stop’ zeggen of een elastiekje om je pols doen en deze zacht tegen je pols laten tikken.

Dit zorgt ervoor dat je hersenen de stimulus (in dit geval de negatieve gedachten) onbewust gaan vermijden om het onaangename tikken van het elastiekje te voorkomen. Deze manieren onderbreken het denken doordat andere zintuigen – zoals horen, praten of pijn – worden geprikkeld. Als je dit eenmaal gedaan hebt is het belangrijk om deze negatieve gedachten te vervagen door iets positiefs. Door iets te doen wat je leuk vindt – bijvoorbeeld sporten, naar muziek luisteren of dansen – komen er gelukshormonen vrij.

Heb je last van angstgevoelens? Probeer deze apps voor minder stress eens

Controle

Het is belangrijk om te weten dat je zelf de controle hebt over je gedachten en dat je ze kunt veranderen. Door je bewust te worden over hoe je denkt, ga je patronen of specifieke gedachten die tot angst leiden herkennen en kun je ze gaan aanpakken. Deze gedachten zijn namelijk niet blijvend en het is belangrijk dat je dat weet.

Een dagboek bijhouden is een goede manier om overzicht te houden over je gedachten. Schrijf ze op en onderzoek wat ze betekenen. Het is ook belangrijk om na te denken wanneer je last hebt van deze gedachten, wat er met je gebeurt als ze opkomen en waar ze mee te maken hebben. Als je voor jezelf duidelijk hebt waar je angst vandaan komt kan je in gesprek gaan om deze gedachten te verminderen.

Professionele hulp

De methode ‘Thought stopping’ wordt steeds vaker gebruikt door professionals tijdens cognitieve gedragstherapie (CGT). Andere oefeningen – zoals meditatie – helpen ook om je gedachten voorbij te laten gaan. Als je gedachten je angst beïnvloeden is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Door te praten krijg je meer duidelijkheid over de manier waarop je denkt en samen met een professional zorg je ervoor dat jullie tot een gepaste oplossing komen.

‘Thought stopping’ is een goede methode, maar soms is het in de werkelijkheid moeilijk om je gedachten zomaar te stoppen. Het is dan beter om te begrijpen waar de angst vandaan komt. Een professional kijkt met een frisse blik naar jouw gedachten en kan hierdoor helpen om onderliggende problemen – die leiden tot angst, stress en negatieve gedachten – aan te pakken.

Wat is een sociale angststoornis? Een psycholoog legt uit

Werkt niet voor iedereen

‘Thought stopping’ is niet voor iedereen de juiste methode. Het stoppen van een negatieve gedachte zorgt er niet voor dat hij ook echt verdwijnt. De gedachte wordt onderdrukt en vervangen voor een positieve gedachte, maar dit zorgt er soms ook voor dat ons brein denkt dat we niet op die manier moeten denken. Negatief denken komt namelijk vaak uit een vorm van zelfkritiek.

Het is het beste om verschillende methodes uit te proberen en te kijken wat voor jou werkt. Als je opdringerige en verontrustende gedachten ervaart, is het belangrijk om met een professional in gesprek te gaan. Die geven je advies hoe jij met je gedachten kunt omgaan en kijken hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.