Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 7 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Heel belangrijk: deze check-je-borsten video gaat viral op TikTok

Naast viral recepten, make-up tips en eindeloos veel dansjes is TikTok ook een bron van informatie. Afgelopen week deelde Dr Raj, op het platform bekend als dr.karanr, een video met minder bekende sympomen van borstkanker en de video ging door het dak. Gelukkig, want wij vinden dit soort informatie ook extreem belangrijk. Want even eerlijk, hoe vaak check jij jouw borsten op onregelmatigheden?

Dr. Raj Kanar deelt vaker medische video’s op TikTok, maar deze video over minder bekende borstkanker symptomen ging de laatste tijd wel heel erg hard. En terecht, want alle vrouwen zouden moeten weten waar ze een vroeg stadium van borstkanker aan kunnen herkennen. Wist je namelijk dat 1 op de 7 vrouwen met borstkanker te maken krijgt?

4 mogelijke symptomen van borstkanker

Rode uitslag op je borst of rondom je tepels

Niet elke borstkankersoort heeft harde bultjes waar je het aan kunt herkennen. Inflammatoire borstkanker is een kankersoort dat geen knobbels veroorzaakt, verklaart Dr. Raj in zijn video. Een van de symptomen hiervan is een (rode) uitslag op je borst of rondom je tepels.

Plooien of kuiltjes in de huid

“This is usually because of a deeper breast lump that pulls the skin inwards,” vertelt hij. Mocht je merken dat er ineens een kuiltje in jouw borst verschijnt, dan is het aan te raden om een afspraak bij de huisarts in te plannen.

Huid die lijkt op een sinaasappelschil

Dit symptoom staat beter bekend als Peau d’Orange. De huid van je borst kan op een sinaasappelschil gaan lijken doordat de kankercellen de lymfevaten in de huid blokkeren, legt Dr. Raj uit.

Plotselinge veranderingen aan je tepel

Merk je dat jouw tepel ineens naar binnen keert, van kleur verandert of komt er vocht uit? Dan raadt Dr Raj ook aan om het te laten checken.

De video van Dr. Raj bekijk je hieronder:

@dr.karanr

if in doubt get it checked out #breastcancerawareness #learnontiktok #schoolwithdrkaran

♬ Night Trouble – Petit Biscuit

Twijfel je? Laat het checken

Al eerder schreven we dit artikel over het checken van je borsten Boobie talk: zo check je jouw borsten op onregelmatigheden. En we benadrukken het nog maar eens: wees van deze symptomen op de hoogte. Vertrouw je het niet? Laat het dan checken door je huisarts.

We willen het artikel graag afsluiten met de onderstaande afbeelding, waar verschillende symptomen visueel worden gemaakt. Zo weet je extra goed waar je op moet letten als je jouw borsten checkt.

Last van pijnlijke borsten? Deze 9 dingen kunnen ze je proberen te vertellen

Cosmopolitan UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.