Tessa Ham
Tessa Ham Money 18 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om niet meer van salarisstrook naar salarisstrook te leven

Eén op de drie Nederlanders leeft van loonstrook tot loonstrook. Heb jij ook geen geld meer aan het einde van de maand, en zou je weleens geld willen overhouden om te sparen? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van salarisstrook tot salarisstrook leven.

Je zal zien dat dat een stuk minder stress oplevert.

Geld overhouden einde maand

Dit zijn 7 manieren om niet meer van salarisstrook naar salarisstrook te leven, zodat je geld kunt overhouden om te sparen.

1. Kijk waar je geld aan opgaat

Hoe minder geld je hebt, hoe belangrijker het is om je financiën goed in de gaten te houden. Toch kijken veel mensen die geldzorgen hebben het liefst niet op hun rekening. Herkenbaar? Ga er dan eens goed voor zitten en bekijk je bankafschriften van de laatste drie maanden. Dat is misschien een beetje ongemakkelijk of zelfs pijnlijk, maar de enige manier om erachter te komen waar je geld nou eigenlijk precies aan opgaat.

2. Start met budgetteren

Een budget opstellen is misschien niet je meest favoriete bezigheid, maar het is wel dé manier om meer grip op je financiën te krijgen. In een ander artikel bespreken we de vijf meestgebruikte methoden om te budgetteren, zodat je kan kijken welke het best bij jou past.

3. Spaar aan het begin van de maand

Maak van sparen een prioriteit door een bedrag naar je spaarrekening te storten als je je salaris hebt gekregen en niet aan het einde van de maand. Spreek met jezelf af welk bedrag dit is en zorg dat je je ook iedere maand aan dit bedrag houdt.

4. Doe een ‘no buy‘-maand

Wanneer je van loonstrook tot loonstrook leeft, geef je eigenlijk meer uit dan je je kan veroorloven. Om even een reset te doen in je uitgavenpatroon, kan het helpen om een heftige challenge te doen: een maand lang niets kopen. Het gaat hier niet om rekeningen of essentiële uitgaven, maar etentjes buiten de deur en nieuwe kleding bijvoorbeeld.

Pas dan ga je je realiseren dat al deze uitgaven misschien leuk zijn, maar niet essentieel. Hopelijk lukt het je hierdoor in de toekomst om minder geld uit te geven aan zaken die er eigenlijk niet toedoen en zo geld te kunnen overhouden.

5. Kijk waar je op kunt besparen

Na je financiën te hebben uitgezocht en een ‘no buy‘ maand te hebben gedaan, weet je hopelijk goed waarop je geld kunt besparen. Zoals we net al zeiden, geef je namelijk eigen te veel geld uit als je van loonstrook tot loonstrook leeft. Besparen hoeft niet alleen op de leuke dingen in het leven, maar kan ook heel goed op je vaste lasten, zoals abonnementen en verzekeringen.

6. Verdiep je in persoonlijke financiën

Omdat we op school niets over financiën leren, en over geld praten vaak gezien wordt als ongemakkelijk, valt er heel wat te leren op dit gebied. Als je het echt serieus wil aanpakken, is het goed om je storten in de wereld van persoonlijke financiën. Luister podcasts zoals ‘Bad with Money‘ en ‘Goed met Geld‘, en lees artikelen en boeken over alles wat met sparen en geldzaken te maken heeft.

7. Bedenk waarom je het doet

Er is een reden waarom je op dit artikel hebt geklikt. Waarschijnlijk levert het leven van loonstrook tot loonstrook geldzorgen op en misschien zelfs heel wat uurtjes waarbij je wakker naar het plafond ligt te staren.

Er zullen momenten zijn waarop je het liefst de handdoek in de ring wil gooien. Waarop je net als je hele Instagram feed ook een terrasje wil pakken. Of waarop je absoluut geen zin hebt om te kijken of die nieuwe broek nog in je budget past. Dan is het goed om te weten waarom je het ook alweer doet.

Dat kan simpelweg het verminderen van geldzorgen zijn, maar het kan ook dat je grotere financiële doelen hebt. Pas als je hebt bedacht wáárom je wil sparen, zal het ook makkelijker zijn om die kortetermijnbevredigingen links te laten liggen en zal je geld overhouden.

Zoveel zou je elke maand moeten sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.