Lara Steenvoorden
Lara Steenvoorden Column 19 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Tussen lakens en liefde: ‘In welk bakje val ik in het (non-)monogamie-spectrum?’

Kranten schrijven erover, magazines prikken in op de hype en nooit eerder had ik zoveel gesprekken over (non-)monogamie op feestjes, aan het schoolplein en op datingapps. Maar in welk bakje val ik zelf eigenlijk?

Misschien is het eerst goed om te weten dat ik een onwijze flirt én romanticus pur sang ben. Dat kan een dodelijke combinatie zijn voor een relatie. Toch ben ik zelf binnen mijn relaties nog nooit buiten de grenzen van afspraken gegaan. Al zeg ik niet dat ik er nooit moeite mee heb gehad. Ook zeg ik niet dat ik er niet voor open sta om samen met een partner buiten de lijntjes te kleuren.

Een volledig open relatie is dan weer niet aan mij besteed. Wat wil ik dan wel? Om die vraag te beantwoorden leek het me interessant om in het kader van “onderzoek” de app Feeld te installeren: een datingapp voor ‘open-minded vrijgezellen en koppels’ die op zoek zijn naar ‘een nieuwe dimensie van verbinden’. Klinkt fantastisch, is dat het ook?

Ethische non-monogamie

Als je een profiel op deze app wil aanmaken, kan het je duizelen: al die begrippen en afkortingen die allemaal weer net even iets anders betekenen. Waar ben ik naar op zoek? Monogamie of ethische non-monogamie (ENM)? Dat laatste is een paraplubegrip voor relaties waarbij alle partners instemmen met de optie tot intimiteit met anderen. Denk aan swingen of polyfidelous triad, als drie mensen een exclusieve relatie aangaan – en dat wil dan weer niet zeggen dat ze alledrie seks met elkaar hebben. Volg je het nog? Smaken en vormen teveel voor mijn groentjesstatus. Ik liet de boel een beetje in het midden en wilde vooral zien wie en wat ik er tegen zou komen.

Eenhoornjagers

Zelf werd ik op Feeld vooral benaderd als een potentiële unicorn. En dan bedoel ik niet dat schattige paardje dat over regenbogen paradeert. Het waren vooral koppels die iemand voor erbij wilden, om op regelmatige basis samen spannende grenzen op te zoeken. Het viel me alleen wel op dat er vaker mensen (lees: mannen) waren, die ineens overstapten op de ik-vorm en stiekem één-op-één af wilden spreken. Dit leek me nu precies niet de bedoeling. Uiteindelijk is er geen date uit deze app gekomen, omdat ik niet één normaal gesprek heb gevoerd en het als een soort koehandel voelde. Als je alleen op zoek bent naar een seksueel avontuur, kan ik je deze app wél aanraden.

Monogaam hart

Door schade en schande heb ik de laatste maanden één ding over mezelf geleerd. Ja, ik ben nieuwsgierig, experimenteel ingesteld en dol op seks. Mijn flirterige kant omhels ik met duizend armen. Maar ik ben vooral een totale sucker for love, wat traditioneler dan ik zou willen en ik moet er niet aan denken dat ik mijn nieuwe liefde moet delen – of hij mij – in welke vorm dan ook. Als het ooit zover komt, wil ik een man die in is gesteld op monogamie en dan zien we samen wel hoe de monogaMikado-stokjes vallen. Liefde is altijd in beweging.

Tussen lakens en liefde: ‘Mijn openheid over seks is geen vrijbrief voor jouw fantasieën’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.