Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hormonale en cystische acne: wat is het verschil en hoe behandel je het?

Dat er verschillende soorten acne zijn, betekent ook dat er verschillende oorzaken zijn van de huidaandoening. Zo kan acne komen door je omgeving, maar kan het ook genetisch zijn. Er zijn twee soorten acne: hormonale en cystische acne. En dat betekent ook twee verschillende oorzaken van jouw acne.

Om erachter te komen of je hormonale of cystische acne hebt, is het belangrijk eerst te weten wat de verschillen tussen de twee zijn.

Wat is hormonale acne?

Je lichaam bevat de hormonen oestrogeen, testosteron en androgeen. Wanneer deze hormonen toe- of afnemen, gaat je lichaam meer olie produceren. Dit zorgt voor een ontstopping in de huid en dat zorgt ervoor dat hormonale acne ontstaat. Hormonale acne kan voorkomen bij vrouwen én mannen – ook kan het voorkomen bij mensen die op hogere leeftijd zijn. Deze vorm van acne kan dus ook ontstaan na je pubertijd.

Hoe behandel je het?

Een betere skincare routine zal niet altijd evengoed helpen voor de behandeling hormonale acne. Je kunt wel op zoek gaan naar specifieke huidproducten tegen hormonale acne. Maar omdat het voornamelijk met hormonen heeft te maken, is het belangrijk het probleem bij de oorzaak aan te pakken: je hormonen in balans houden.

Hormonale acne kan ook aangepakt worden met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke en plantaardige hormonen die ervoor zorgen dat er minder overtollig olie wordt aangemaakt, waardoor je minder snel last krijgt van acne uitbarstingen.

Wat is cystische acne?

Het verschil tussen hormonale en cystische acne is dat hormonale acne ontstaat door hormonen, en cystische acne door minder duidelijke oorzaken. Wanneer je last hebt van cystische acne kan het namelijk zijn dat het genetisch is aangelegd, maar het kan ook zijn dat jouw acne ontstaat door cosmetica of vochtigheid.

Het kan best zo zijn dat je al lange tijd de verkeerde huidproducten gebruikt, waardoor er acne ontstaat. Acne-bacteriën verzamelen zich onder de oppervlakte van jouw huid en zorgen voor ontstekingen.

Hoe behandel je het?

Ondanks de vaak onduidelijke oorzaken, is cystische acne goed te behandelen. Wat goed helpt is zachte producten gebruiken en je gezicht twee keer per dag reinigen. Een andere manier om cystische acne te verminderen is het binnenkrijgen van vitamine D. Elke dag even in de zon helpt het doden van bacteriën. Je kunt vitamine D ook slikken in de vorm van een supplement.

Nog een manier om cystische acne te verminderen is het exfoliëren van jouw huid. Doormiddel van exfoliatie dood je de bacteriën, maar droog je je huid niet uit. Reinig regelmatig je huid (houd twee keer per dag aan) en was ‘s ochtends en ‘s avonds je gezicht met koud water. Zo houd jij je huid in optimale conditie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.