Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 2 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de voor- én nadelen van voor jezelf beginnen

Op LinkedIn en Instagram vliegen de berichten van succesvolle ondernemers met recordomzetten en oud-collega’s die ‘eindelijk de stap durven nemen’ je om de oren. Ondernemen is hot, en dat is niet gek ook, want voor jezelf beginnen kent veel voordelen.

Maar voordat jij een eigen bedrijf begint, is het goed om te beseffen dat er ook nadelen aan zitten.

Voor- en nadelen voor jezelf beginnen

Elk nadeel heeft z’n voordeel, maar andersom geldt precies hetzelfde. Ook voor deze voordelen aan een eigen bedrijf starten.

Vrijheid

Vraag tien ondernemers wat het grootste voordeel van voor jezelf beginnen is, en negen zullen er ‘vrijheid’ op antwoorden. Je beslist immers zelf waar en wanneer je werkt. Er is niemand die je toestemming hoeft te geven om eens een dagje vrij te nemen. Werken vanaf het strand op Bali? Your choice.

Dat lijkt natuurlijk de droom, maar deze vrijheid wordt ook wel eens geromantiseerd. Want veel ondernemers werken ook gewoon keihard en maken lange dagen om hun bedrijf een succes te maken, of zelfs om gewoon brood op de plank te krijgen. Die vrijheid en flexibiliteit betekent soms dus dat je meer zal werken.

Zelfs als je minder uren werkt dan in loondienst, kan het aanvoelen als meer werk. Het is namelijk geen 9 tot 5-baan, waar je ‘s avonds en in het weekend kunt uitklokken. De kans is groot dat je in je hoofd 24/7 met je bedrijf bezig bent.

Eigen prijzen bepalen

Als je in loondienst werkt, krijg je af en toe een salarisverhoging, maar over het algemeen staat je salaris vast. Wanneer je voor jezelf begint, zit er geen grens op wat je kunt verdienen. Natuurlijk heb je maar een aantal uren in de dag, maar je kunt er altijd voor kiezen om je prijzen te verhogen of om je bedrijf schaalbaar te maken.

Hoewel voor jezelf beginnen dus betekent dat je meer kunt verdienen, hoeft dat natuurlijk niet altijd zo te zijn. Je hebt namelijk ook te maken met concurrentie. Als je jezelf veel duurder maakt (of dat nou diensten of producten zijn), zullen klanten wellicht eerder naar de concurrent gaan.

Je hoort vaak verhalen van ondernemers die tienduizenden euro’s per maand verdienen, maar we vergeten daarbij dat zij daar ook niet mee zijn begonnen. Om daar te komen, moet je anderen duidelijk kunnen maken waarom jouw aanbod uniek en de prijs waard is. Marketing kan hierbij helpen, maar dit is een skill die je moet ontwikkelen.

Relaties en contacten

Als je voor jezelf begint, zal je hoogstwaarschijnlijk nieuwe contacten en relaties opdoen, van klanten tot mede-ondernemers. Vooral die laatste groep is fijn, omdat zij in tegenstelling tot je familie geen beperkende overtuigingen over ondernemen hebben en je aanmoedigen het beste uit jezelf te halen.

Maar onthoud dat je relaties en vriendschappen ook best een klap kunnen krijgen als je besluit te ondernemen. Allereerst omdat je in eerste instantie veel tijd aan je bedrijf zal besteden om het van de grond te krijgen. Je zal dan automatisch minder tijd hebben voor de mensen om je heen.

Zeker als het ondernemen stress met zich meebrengt, kan dit een grote impact hebben op je relatie met je partner. We weten namelijk allemaal dat we stress – hoe idioot ook – vaak afreageren op de personen die het dichtst bij ons staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de eenzaamheid die je kunt voelen, omdat je collega’s moet missen.

Jij bent de hele onderneming

Als eigen baas maak je alle keuzes. Zeker als je in loondienst bij een groot bedrijf werkt (of hebt gewerkt) snap je de frustratie die regeltjes, hiërarchie en onnodige meetings met zich mee kunnen brengen. No more of that als je voor jezelf begint!

Maar al deze dingen betekenen ook dat je het allemaal zelf moet doen. Je hebt geen organisatie om op terug te vallen. Geen HR-afdeling als je je eerste werknemer wil aannemen bijvoorbeeld, maar ook geen collega waar je even mee kunt sparren.

Dit is geen oproep om niet voor jezelf te beginnen. Er zijn genoeg ondernemers die de voordelen van een eigen bedrijf goed weten te benutten en bijvoorbeeld geen lange dagen maken. Er zijn ook genoeg manieren om de nadelen te verminderen. Neem de eenzaamheid; die kun je goed oplossen door een plek te huren in een co-workingspace.

Het is alleen goed om je bewust te zijn van de nadelen, zodat je de nodige stappen kunt nemen om deze tegen te gaan als je voor jezelf begint.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.