Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo voorkom je het gevreesde ‘Roommate Syndrome’ als je samenwoont met je partner

Samenwonen met je partner is een grote stap. Ze zeggen dat je elkaar pas echt leert kennen op vakantie, maar tijdens het samenwonen komen er nog meer verborgen karaktertrekken naar de oppervlakte. Dat het even wennen is, dat is logisch. Toch is er één ding waar je voor wilt waken als je gaat samenwonen met je partner, namelijk het roommate syndrome.

Tegelijkertijd blaast samenwonen de honeymoon phase weer nieuw leven in. En jullie vieren de liefde in jullie nieuwe stulpje. Toch wil je in deze fase waken voor het roommate syndrome. 

Wat is het roommate syndrome?

Volgens Hilary Weinstein, erkend klinisch maatschappelijk werker, komt het roommate syndrome om de hoek bij stellen die al een tijdje samenwonen. In deze fase ebt de ‘nieuwigheid’ van het samenwonen weg en ervaren stellen een plateau.

Dat plateau kan er op verschillende manieren uitzien, maar meestal is het zo dat wanneer het spannende van samenwonen verdwijnt, koppels zich verliezen in de dagelijkse realiteit. Als je bijvoorbeeld veel datenights had voordat je ging samenwonen en toen je net begon samen te wonen, maar je je nu afvraagt “waarom zouden we een afspraakje plannen als we elkaar elke avond zien?”, dan heb je waarschijnlijk last van het roommate syndrome. 

Pexels
Pexels

Zo voorkom je het roommate syndrome

Een ding is zeker: die honeymoon phase is eindig. Maar zodra die eindigt, zorg dan dat je de volgende dingen doet om het roommate syndrome te voorkomen.

Plan regelmatig datenights in
Een inkoppertje, maar wel erg belangrijk. Je wil namelijk je partner ook op andere plekken zien, dan binnen de muren van jullie eigen huis.

Werk aan jullie communicatie
Erger jij je aan iets kleins? Nu jullie samenwonen is het belangrijk om dit goed te communiceren. Zo zorg je ervoor dat een kleine ergernis niet ontwikkeld tot een diepgewortelde irritatie.

Onderbreek jullie dagelijkse routine
Die dagelijkse sleur is gevaarlijk. Doe daarom wekelijks minstens een ding om jullie gewone routine te onderbreken. Ga bijvoorbeeld een sporten op een andere plek, kook samen een nieuw gerecht of probeer een totaal nieuw filmgenre uit.

Nog wat extra hulp nodig? Met deze tips maak jij het samenwonen tot een succes.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.