Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Body & Mind 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dít is waarom je naar frisse lucht snakt als je een kater hebt

We kennen het allemaal: je wordt wakker en herinnert je slechts flarden van de avond ervoor. Je voelt je ellendig en bent nauwelijks in staat om uit bed te komen. Zodra je eindelijk uit bed bent, voel je vaak de drang om even een frisse neus te halen. Maar waarom hebben we eigenlijk zo’n sterke behoefte om een luchtje te scheppen tijdens een kater?

Kater bestrijden met frisse lucht

Bij een kater denken de meeste mensen al snel aan de bonzende hoofdpijn, de droge mond en de algemene ongemak die ons overvalt na een avondje te veel drinken. Het lijkt alsof ons lichaam ons een lesje wil leren voor het feestje van gisteravond. Maar laten we eerlijk zijn, er is ook iets troostends aan het hebben van een kater. Het is een herinnering aan de goede tijden die we hebben gehad, de grappige momenten die we ons misschien maar vaag herinneren en de belofte van nieuwe avonturen wanneer de kater eindelijk verdwijnt.

Meer zuurstof nodig

Alcohol laat je moeilijker ademen, hierdoor voel je je benauwd of onderdrukt. Je kan het gevoel krijgen dat je niet genoeg lucht krijgt of het laat je oppervlakkig ademhalen. Frisse lucht kan zorgen dat je dus weer meer zuurstof krijgt en dit gevoel vermindert. Het vult je zuurstofniveau aan.

Ontgifting

Ook al drink je voor je gevoel juist veel, tijdens bijvoorbeeld een avondje stappen, de alcohol droogt je lichaam juist alleen maar uit. Je lichaam verliest namelijk veel vocht door het vaker urineren. Dit kan uitdroging veroorzaken, wat uiteindelijk kan zorgen voor die vervelende hoofdpijn of vermoeidheid tijdens die kater op de zondagochtend. Frisse lucht kan helpen bij het stimuleren van je bloedsomloop en het versnellen van het ontgiftingsproces, wat op zijn beurt kan helpen om je sneller beter te voelen.

Vermindert misselijkheid

Een ander ding waar je waarschijnlijk wel ervaring mee hebt, tijdens een kater, is dat de geur van eten of rook je erg misselijk kan maken, vaak duurt het ook even voordat je eten weg krijgt op zo’n katerdag. Dit komt vaak omdat je maag van streek is, wat leidt tot een misselijk gevoel. Een gesloten ruimte kunnen bepaalde geuren of de warmte de misselijkheid alleen maar erger maken. Het zoeken naar buitenlucht kan helpen bij het verminderen van de gevoeligheid voor deze geuren en kan ook helpen bij het verlichten van de misselijkheid.

Verzacht symptomen

Een kater kan je af en toe nogal een lusteloos of ongemakkelijk gevoel geven. Het kan je meer moeite geven met nadenken, het vermindert je concentratie. Frisse lucht kan je zintuigen verfrissen en je helpen je meer aanwezig en energieker te voelen. Het kan ook helpen om je humeur te verbeteren, wat belangrijk is omdat een kater vaak gepaard gaat met stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.