Emma Toussain
Emma Toussain Celebrity 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wacht ff: waarom hebben prins Harry en William niet dezelfde achternaam?!

Families hebben achternamen, dat is nou eenmaal een feit. Elk persoon heeft een achternaam, of je ‘m nou gebruikt of niet. Behalve.. de royals in Het Verenigd Koninkrijk, daar is wat bijzonders aan de hand. Harry en William hebben bijvoorbeeld niet dezelfde achternaam. Terwijl ze toch wel uit dezelfde vader en moeder komen.

Mind = blown.

Waarom hebben prins Harry en William niet dezelfde achternaam?!

We moeten heel even terug de tijd in, voor een klein geschiedenislesje. Voor het jaar 1917 deed de koninklijke familie niet aan achternamen, zij deden het net even anders. Zij gebruiken een voornaam én de naam van de dynastie. Denk maar aan ‘House of York’, of zo iets chiques. Koning George voelde er niet veel meer voor om na de oorlog de naam Saxe-Coburg-Gotha te houden, aangezien dat nogal gelinkt werd aan Duitsland.

En dat was natuurlijk niet de bedoeling. Hij besloot toen om de dynastie Windsor te noemen en hij bepaalde ook dat dit dan de officiele achternaam zou zijn. Van de hele familie. Hey – dus toch een achternaam! Met de naama Windsor ben je vast ook wel bekend.

Toen Elizabeth in 1947 met Philip trouwde, veranderde er wel iets. Helemaal toen hun kids geboren werden, werd de naam Windsor iets aangepast, namelijk naar Mountbatten-Windsor. Maar.. mensen met de titel His Royal Highness Prince/Princess hoeven dan weer geen achternaam te gebruiken. Verwarrend wel.

Hoe zit dat dan met prins Harry en William?

Die hebben dus geen officiele achternaam, omdat zij prinsen zijn. Maar, toen ze beiden in militaire dienst gingen, gingen ze onder de achternaam Wales, afgeleid van hun vader The Prince Of Wales. Harry wordt nu aangeduidt als de Hertog van Sussex en William als de nieuwe Prince Of Wales. Omdat ze dus geen officiele achternaam hebben gekregen, heten ze dus ook niet hetzelfde.

Aangezien Harry geen officele prins meer is, zou hij dus ook de naam Mountbatten-Windsor kunnen gebruiken.

Aha! Bijzonder.

Oeps: Prins Harry’s memoire ‘Spare’ is het meest gedumpte boek van deze zomer

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.