Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 1 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom wordt de een sneller verliefd dan de ander?

Je gaat op date en ontmoet iemand, al snel voel je de vlinders in je buik. Met een grote glimlach en blozende wangen kom je thuis na een leuke avond. Voelt mijn date deze vlinders ook of voel ik eerder kriebels dan diegene? Hoe werkt verliefdheid eigenlijk?

Ben ik verliefd?

Hoelang duurt het voordat ik echt verliefd word?

Verliefdheid is iets wat elk persoon wel een keer in zijn of haar leven overkomt. Het is een proces van elkaar begrijpen en de ander op verschillende gebieden beter leren kennen. Je hebt het gevoel alsof je in een film zit, jullie zijn de enige twee op de wereld.

De vlinders worden met de dag groter en de gelukkige met de dag leuker. Misschien heeft de ander wel wat meer tijd nodig om datzelfde gevoel te krijgen.

Verliefdheid is iets wat per persoon verschilt, maar wanneer ben je nou echt verliefd? Voor iedereen werkt dit anders, dus een echt antwoord is er eigenlijk niet. Voor de één is het liefde op het eerste gezicht, terwijl de ander het wat rustiger aan doet.

Uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat mannen binnen 97 dagen verliefd zijn wanneer ze in een relatie zitten, terwijl vrouwen daar 149 dagen over doen.

Waarom voelt de een sneller vlinders?

Misschien ken je wel mensen uit je omgeving die na één date al smoorverliefd zijn, maar heb jij hier een paar maanden nodig. Toch is het eerder genoemde aantal dagen natuurlijk niet voor iedereen zo. Wat wel vast staat is dat mannen eerder verliefd worden dan vrouwen. Het exacte moment dat je verliefd bent, is eigenlijk niet te benoemen. Soms wordt lust verward met verliefdheid, vertelde psycholoog Aimee Hartstein aan Bustle.

Verliefdheid is volgens haar dan ook iets voor de lange termijn. Volgens Hartstein heeft een relatie waarbij de liefde langzaam opbloeit een betere toekomst samen. Hoewel lust en verliefdheid twee hele verschillende dingen zijn, is het niet raar dat het met elkaar verward wordt. De aantrekkingskracht wordt alleen maar groter wanneer je elke dag met elkaar doorbrengt en intieme momenten deelt. Geef elkaar vooral de mogelijkheid om in eigen tempo alles uit te zoeken.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zijn zeker verschillen tussen hoe mannen en vrouwen verliefd worden. Naast dat mannen sneller verliefd worden dan vrouwen, uiten ze ook hun emoties anders. Zo blijkt namelijk dat mannen eerder ‘ik hou van je’ zeggen. Dit heeft te maken met dat ze ook degene zijn die eerder verliefd worden, ze willen dit dan ook eerder naar hun partner uiten. Vrouwen daarentegen zeggen het pas wanneer ze daar echt klaar voor zijn.

Hoewel vrouwen misschien niet als eerst ‘ik hou van je’ zeggen, zeggen ze het wel vaker dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat die woorden veel meer voor vrouwen betekenen. Wel is het zo dat de man het meer tegen zijn partner zegt wanneer hij weet wat het voor jou betekent. Deze woorden betekenen zekerheid en verbondenheid voor vrouwen.

Dus mannen laat je partner eens wat vaker weten hoeveel je eigenlijk van ze houdt!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.