Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 19 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

4 tekenen die erop wijzen dat je relatie misschien op is

Je kan het je nog goed herinneren: die dagen dat je ernaar uitkeek om elkaar te zien en niet kon wachten om te vertellen hoe je dag was. Nu staat de relatie er helaas anders bij. Gevoelsmatig is de koek op, je kijkt er niet meer naar uit om de ander te zien en je ergert je weleens aan hem/haar. Moeten jullie aan de relatie werken of is de relatie op?

Wanneer is je relatie op? Een vraag die makkelijk is gesteld, maar natuurlijk een stuk genuanceerder ligt. We’ll talk you through it. 

Is mijn relatie op?

“Is het op?” Ik zie Simone Coelman (gespeeld door Anneke Blok) zo voor me in de film Alles Is Liefde. Snikkend in de trapkast, omdat ze door al het liegen van haar man achterdochtig werd en bang was dat de relatie over zou zijn.

Wanneer weet je dat je relatie op is? Door te onderzoeken of jullie beiden nog tevreden zijn met de relatie. Er is maar één manier om daar achter te komen: door er samen over te praten. Over de struggles, de moeilijkheden maar ook de leuke dingen (al dan niet samen met een relatietherapeut).

Toch zijn er een aantal tekenen die je kunnen helpen om duidelijkheid voor jezelf te scheppen. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of de manier waarop jullie met elkaar omgaan wel ok is of om het gesprek mee te starten.

1. Je hebt kritiek op elkaar

Tuurlijk; met een beetje opbouwende kritiek is niets mis. Je kunt elkaar er juist mee helpen! Maar wordt de kritiek steeds meer en heftiger, dan is het oppassen geblazen.

Je hebt twee vormen van kritiek: de kritiek op iemands gedrag (“hang je jas nou ‘s aan de kapstok”) en kritiek op iemands karakter (“je bent zo overdreven, doe ‘s wat rustiger”). Je raadt het al: de persoonlijke kritiek is de meest nijdige vorm.

Het gevaar met kritiek is dat het de relatie insluipt. Het begint met een opmerking hier en daar, maar in de loop van de tijd wordt het vaker en meer totdat de ander het gevoel krijgt niks meer goed te kunnen doen.

De manier waarop je de kritiek brengt, maakt een groot verschil. Richt de kritiek op het gedrag van de ander (“Wil je me helpen om de keuken op te ruimen? Samen zijn we sneller klaar.”) in plaats van zijn persoonlijkheid (“Waarom ben je altijd zo lui en moet ik alles doen in dit huis!”).

2. Je praat negatief praat over/tegen de ander

Als je jezelf negatief uitlaat over de ander, toon je geen respect voor elkaar. En als er iets belangrijk is in een relatie is dat het wel. Niemand is perfect en iedereen heeft zo z’n flaws, maar daar moeten we oké mee kunnen zijn.

Negatieve praat is de praat waardoor de ander zich slecht voelt, zoals iemand beledigen, voor schut zetten of op een andere manier belachelijk maken. Dit kan recht in het gezicht van de ander, maar ook achter de ander zijn rug om.

Praat jouw vriend(in) negatief over jou of voel je je gekwetst door de dingen die gezegd worden? Dan is het een teken om het gesprek aan te gaan. Waarom doet de ander zo, waar komt dit gedrag vandaan?

3. Je verzwijgt dingen/liegt tegen de ander

Eerlijkheid duurt absoluut niet het langst, vertelde relatietherapeut Nynke Nijman in de podcast van Bedrock Talks. Onder bepaalde voorwaarden is een leugentje zo nu en dan niet erg, maar voor leugens over serieuze zaken geldt dat niet.

Verzwijgt de ander dingen voor jou of liegt hij? Ga op onderzoek uit waarom er wordt gelogen. Wat is de onderliggende reden daarvan? Soms scheelt het als je weet wat de beweegreden van de ander is en waar het vandaan komt.

4. Je kijkt er niet meer naar uit om de ander te zien

Als je er niet meer naar uitkijkt om de ander te zien of je afsluit van de ander, is dat geen goed teken. Het laat zien dat de band versleten is. Vraag jezelf af waarom je geen zin hebt om de ander te zien (of de ander jou). Is dat omdat er iets tussen jullie instaat wat jullie kunnen oplossen? Praat erover met elkaar.

Meer over een gezonde relatie:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.