Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Het kan soms tegenzitten met je (geestelijke) gezondheid en zo krijg je dan de juiste zorg

Het leven kan soms best een hobbelige weg zijn en voor sommigen van ons kan dit gepaard gaan met klachten op het gebied van psychische gezondheid. Dat geldt helaas voor meer mensen dan je misschien zou verwachten.

Uit recent onderzoek van Trimbos blijkt dat maar liefst 48 procent van de Nederlandse volwassenen vroeg of laat te maken krijgt met psychische klachten. Die klachten variëren van stemmings- en angststoornissen tot depressies en andere aandoeningen. Het is dan goed om te weten hoe je de juiste zorg en aandacht kunt krijgen, vooral in een tijd waarin mentale gezondheid zo belangrijk is.

Emotionele gezondheid

Het is niet altijd makkelijk om de weg naar emotionele gezondheid te bewandelen. Daarom is het van groot belang dat je begrijpt hoe je de juiste zorg kunt krijgen wanneer je worstelt met psychische klachten.

Maar psychische hulp kan behoorlijk prijzig zijn. Het is dan ook slim om verschillende zorgverzekeraars te onderzoeken en te begrijpen welke dekking zij bieden. Met dit artikel proberen we je te helpen bij het kiezen van de juiste zorgverzekering wanneer psychische klachten een rol spelen in jouw leven.

GGZ kan helpen

GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg en is de plek waar je terechtkunt als mentale klachten je gezondheid beïnvloeden. Nederland heeft een heleboel instellingen die zich richten op geestelijke gezondheid. Wanneer je bij de dokter aangeeft dat je kampt met psychische klachten, kan je worden doorverwezen naar een GGZ-instelling. Hier werken professionals die er alles aan doen om jou te helpen herstellen of te voorkomen dat jouw situatie verslechtert. Er zijn verschillende vormen van GGZ waar je naartoe kunt worden verwezen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en situatie.

Kies de zorgverzekering die bij je past

Goed nieuws: geestelijke gezondheidszorg is opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekering. Dit betekent dat je in principe recht hebt op hulp. Er is wel een kleine kanttekening: de meeste zorgverzekeraars hebben afspraken met specifieke zorgverleners, zoals ziekenhuizen en klinieken. Als je de GGZ-kosten vergoed wil krijgen, is het belangrijk om een zorgverlener te kiezen die een overeenkomst heeft met jouw zorgverzekeraar. Hier moet je dus rekening mee houden bij het kiezen van een passende zorgverzekering. Als je behandeld wordt door een niet-gecontracteerde zorgverlener, kunnen er extra kosten bij komen.

Tandenknarsen door stress

Het kan voorkomen dat psychische klachten zich uiteindelijk uiten in lichamelijke klachten. Angst, stress en depressie kunnen bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, darmklachten en tandenknarsen. Gelukkig zijn er aanvullende verzekeringen die kunnen helpen bij het behandelen van deze klachten.

Stel je voor dat je tandenknarst en je je zorgen maakt over de gezondheid van je gebit. In dat geval kan het afsluiten van een tandartsverzekering een slimme zet zijn. Een aanvullende verzekering kan je ook ondersteunen bij het volgen van een mindfulness traject om burn-outklachten aan te pakken. Het loont dus zeker de moeite om te onderzoeken of een aanvullende verzekering relevant is voor jou.

Juiste stappen naar gezondheid

Bij het nemen van beslissingen over je zorgverzekering is het zaak dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden om je geestelijke gezondheid te ondersteunen. Door bewust te zijn van je opties en de dekking die verschillende zorgverzekeraars bieden, kun je de juiste stappen zetten richting een gezondere toekomst.

In samenwerking met Univé

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.