Emma Toussain
Emma Toussain Geld 2 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

5 geldadviezen van boomers waar je eigenlijk helemaal niks aan hebt

In veel opzichten hebben we het makkelijk.. vandaag de dag kunnen we bijna alles kopen, bestellen, eten en dragen wat we willen. Toch blijft er één puntje wat lastig is voor velen en dat is geld. Het lijkt wel alsof alles onbetaalbaar is geworden. Denk aan gas, huur, koophuizen, boodschappen, vakanties en ga zo maar door.

Je krijgt van je opa, moeder of buurman vast wel eens advies over wat je het beste kunt doen om een zo comfortabel mogelijk leven te leiden. Toch zijn veel van die adviezen niet meer helemaal toepasbaar op de huidige situatie. Gevalletje lief bedoeld, maar we hebben daar niet zo veel aan.

5 geldadviezen van boomers waar je eigenlijk niks aan hebt

Natuurlijk is het de bedoeling dat we hard werken voor ons geld, dat hoef je ons niet twee keer te vertellen. Maar het lijkt wel dat we ook met dit harde werk soms geld tekort komen. Soms door de ietwat slechte keuzes die we maken (ubertje hier, drankje daar) maar ook omdat alles simpelweg reteduur is. Denk aan verzekeringen, gasrekeningen, boodschappen en ga zo maar door. Hoe kan je uberhaupt genoeg sparen om een huis te kopen? Je krijgt vast goedbedoelde adviezen van de oudere mensen om je heen en vaak is dat ook heel handig. Maar sommige ideeën zijn inmiddels wat achterhaald en kan je eigenlijk helemaal niks mee.

1. Een diploma zorgt voor een goede baan (en dus hoog salaris)

Dat het hebben van een diploma deuren opent, daar twijfelen we niet aan. Daarnaast is het goed om te leren en om iets te doen wat je leuk vindt. Maar dat die diploma garant staat voor een goede baan, dat is helemaal niet waar. Vaak vragen werkgevers mensen met ervaring en als je net pas begint met werken dan heb je dat, tsja, niet. Vaak duurt het even voordat je op de plek zit waar je wil zijn.. maar dat je studeert voor die goede baan dat is allang niet meer waar. Soms heb je al een goede baan, maar wil je nog iets anders. Net zoals deze celebs, zij gingen gewoon weer naar school.

2. Een goede baan? Dat krijg je alleen door jezelf omhoog te werken

Je komt alleen aan de top als je begint bij nul, aldus boomers. Nogmaals, daar zit een kern van waarheid in. Je moet eerst leren, fouten maken, groeien en jezelf verbeteren. Maar er zijn zat banen waar je op een ander level in kunt stappen of waar je meer verantwoordelijkheid krijgt. Dat je jong bent, betekent niet dat je die hoge functie niet aankunt. Vaak is het ook goed als jongere gezichten een prominente functie krijgen omdat zij vaak weten wat er relevant is.

3. Als je jong bent moet je sparen voor een huis want dat is een goede investering

HAHA. Een goede investering is het zeker, maar makkelijk.. dat is het zeker niet. Je moet duizenden euro’s op je spaarrekening hebben staan en eigenlijk ook een partner hebben, want in je eentje is het bijna niet te doen. Of je moet in Drenthe in een appartementje willen wonen. Kan natuurlijk ook, maar een huis is toch wel andere koek. Vroeger was dat een stuk makkelijker.. je moest natuurlijk ook wel genoeg spaargeld hebben, maar de huizenprijzen (en markt) waren nog niet zo bizar. Dat is nu helaas wel zo.. meer bieden dan de vraagprijs is bijna altijd het geval. Dus ookal heb je geld op je rekening staan, vaak is het lang niet genoeg.

4. Een baan met minimumloon is genoeg om je leven te bekostigen

Stel je voor je verdient zo’n 1600 euro in de maand, dan moet dat genoeg zijn om al je rekeningen te kunnen betalen. Maar.. wil je dan ook nog iets leuks doen ernaast? Dat gaat wat lastig. Daarnaast heb je vaak onvoorziene kosten waar je rekening mee moet houden dus dan gaat sparen voor iets leuks al helemaal niet. Ga maar eens boodschappen doen.. ben je zo 100 euro kwijt.

5. Als je hard werkt kan je misschien wel eerder met pensioen

Nog zo’n grap.. wij werken waarschijnlijk gewoon tot ons 70ste. Of 80ste. Who knows. Hard werken bezorgt ons niet per sé meer geld, wel een burn-out. We moeten ook een beetje aan onszelf denken en van het leven genieten. Geld hebben is fijn, maar niet ten koste van onze vrije tijd (en dan bedoelen we in het weekend).

Alle geldadviezen kunnen helpen, maar soms moeten we beseffen dat het allemaal niet zo makkelijk meer gaat. We gaan dan niet per sé onverantwoordelijk met ons geld om, het is gewoon lastig.

Rianne (27): ‘Ik heb tegen mijn baas gelogen over mijn hbo-diploma’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.