Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 20 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Bingewatchen ontspannen? Het is slechter voor je dan je denkt

Na een dag hard werken of studeren is er niets lekkerders dan op de bank ploffen en aflevering na aflevering van je favoriete serie du moment weg te kijken. Lekker chillen en uitrusten, daar kan weinig fout aan zijn. Toch? Think again. Onderzoek heeft aangetoond dat bingewatchen slechter is voor je lijf en je brein dan je in eerste instantie misschien denkt.

Dankzij platforms als Netflix en Videoland hebben we elke serie binnen handbereik. Heerlijk, want soms is het ideale geneesmiddel na een 0ff-day lekker series bingen. Maar eindig jij net iets te vaak bingend op de bank, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen.

Bingewatchen slecht voor je

Natuurlijk is het goed om je lijf en brains na een drukke dag wat rust te gunnen. En een avondje onderuitgezakt Netflixen klink als de ideale invulling daarvan. Maar het tegenovergestelde effect is waar, zagen we in de video van AsapSCIENCE.

Bingewatchen maakt je vermoeider

In de meeste gevallen bingen we ‘s avonds, na het werken of studeren en voor het slapengaan. Maar het blauwe licht van jouw tv-, telefoon- of laptopscherm zorgt ervoor dat jij slechter in slaap valt blijkt uit onderzoek. Dat komt doordat het licht een stofje in je hersenen produceert wat je wakker en alert houdt.

De adviezen luiden niet voor niks: 2 uur voor het slapen geen schermen meer. Een aflevering van je serie kijken is prima, maar als jij om 12 uur lekker wilt slapen, kan je na 10 uur beter je scherm(en) weg doen.

Bingewatchen is slecht voor je ogen

Normaal gesproken knipper je als mens zo’n 18 keer met je ogen per minuut. Als je naar een scherm kijkt, daalt dit aantal stevig waardoor je vermoeide ogen krijgt.

Gelukkig heeft dat als volwassen persoon weinig effect, omdat de symptomen kort aanhouden. Op kinderen is het effect groter. Teveel tijd binnen doorbrengen heeft gevolgen op de ontwikkeling van de ogen: ze leren minder goed te focussen (dit heet Myopia).

Dit komt doordat je binnen niet vaak focust op dingen of landschappen ver weg van je, maar vooral kijkt naar dingen dichtbij. Zo leer je niet om verder te focussen dan je spreekwoordelijke neus lang is. Maar ook de zon (en dus buiten zijn) zelf zou een rol spelen bij de ontwikkeling van de ogen van een kind.

Bingewatchen maakt je lui

Een inkoppertje, maar niet onbelangrijk om te benoemen. Bingewatchen maakt je lui en maakt dat je minder calorieën verband. Mensen die vaak achter de tv zitten bewegen minder dan mensen die dat niet zo vaak doen.

En nu denk je: logisch, want die sporten dan waarschijnlijk meer. Maar zelfs als je die tijd opvult met bijvoorbeeld het lezen van een boek, het spelen van een spelletje of het huishouden verbrand je meer calorieën dan tijdens het bingen.

Door series kijken rust je niet écht uit

Op de bank liggen en niks doen klinkt natuurlijk als de ultieme chil-avond, maar écht uitgerust word je er niet van.

Mentaal helemaal tot rust komen doe je door compleet niks te doen: geen telefoon, geen computer en geen tv. Even volledig op nul, rustig ademhalen en misschien zelfs een beetje vervelen.

Bingewatchen geeft je uiteindelijk geen goed gevoel

Ook zijn er onderzoeken die hebben aangetoond dat je door bingewatchen depressieve en eenzame gevoelens kunt krijgen, lezen we op The Guardian. Ten eerste omdat je een leeg gevoel kan hebben als je serie is afgelopen (wat moet je nu in godsnaam met je leven?), maar ook omdat het tv kijken an sich voor stress en angstige gevoelens kan zorgen.

Een side note van The Guardian: in hun onderzoek konden ze niet aantonen of het bingewatchen voor de gevoelens zorgde, of dat mensen door de gevoelens gingen bingewatchen. Stuff to think about.

Geldt het ook voor jou?

Natuurlijk is er meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te kunnen stellen dat bingewatchen slecht is voor je. Maar mocht je sommige symptomen herkennen (zoals die vermoeidheidsklachten) en teveel naar je scherm kijken, dan doe je er goed aan ‘s te onderzoeken wat er gebeurt als je dat vermindert.

Wat je kan doen in plaats van bingewatchen:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.