Britta van Aggele
Britta van Aggele Post 24 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Ik heb meerdere keren met huisgenoten gezeur gehad over geld’

Voor 5 maanden naar Curaçao gaan is natuurlijk hartstikke gaaf, maar het kost ook ontzettend veel geld. Zo moet je niet alleen een vliegticket betalen, maar ben je maandelijks ook veel geld kwijt aan een verblijf en een auto. En ook het leven op Curaçao is tegenwoordig erg duur en daarom is het erg belangrijk dat je met je huisgenoten duidelijke afspraken maakt over geld.

Dit voorkomt veel onnodig gezeur.

Duur leven op Curaçao

Als je denkt dat de supermarkt in Nederland duur is, think again! De supermarkten op Curaçao zijn namelijk nog zoveel duurder dan in Nederland. En ik kwam er al snel achter dat je niet zomaar elk recept kan maken zonder diep in de buidel te tasten. Zo koste een broccoli toen ik op Curaçao was zo’n 12 gulden (6/7 euro) en ik schrok hier flink van.

En natuurlijk zijn niet alle boodschappen zo ontzettend duur, maar duur waren ze wel. En dan heb je naast het doen van boodschappen ook nog een heleboel andere vaste lasten. Denk dan aan het huren van een kamer (hier betaalde ik bijna 500 euro per maand voor) en het huren van een auto (wat ook vaak rond de 500 euro per maand kost). Een flinke aanslag op je portemonnee dus.

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Fuik is een feest dat je nergens anders gaat meemaken’

Geldzorgen

Zoals ik in een eerder column vertelde zat ik tijdens mijn minor op Curaçao in een studentenhuis. Nu staan studenten er natuurlijk niet om bekend heel rijk te zijn en ook in mijn studentenhuis was dat het geval. En hierdoor verdween er regelmatig eten, kleding en wasmiddel en niemand wist dan waar het gebleven was.

Veel studenten zeurden ook vaak dat ze nog maar weinig geld hadden. En ik snap heel goed dat het geld er snel uitvliegt op een eiland waar je eindeloos kan feesten, uiteten kan gaan en op het strand kan liggen. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik geen geld meer had. Ik heb namelijk flink gespaard voordat ik naar Curaçao ging, maar leende daarnaast ook gewoon van duo.

Meerijden met elkaar

Om geld te besparen delen veel studenten een auto. Dit deed ik ook met mijn vriendin, want dit scheelt een hoop geld. Zo was ik elke maand geen 550 euro, maar 275 euro kwijt. Ook als je naar feesten gaat deel je vaak een auto met een groep meiden. Zo deelde ik mijn auto met mijn vriendin en reden er ook altijd twee huisgenootjes van ons mee.

Hier vroegen we eerst geen geld voor, maar uiteindelijk telden de ritjes best bij elkaar op. Toen zijn we het gesprek aangegaan over het verdelen van de kosten, maar dit werd niet heel positief opgepakt. En dit werd overigens niet gezegd, maar ik kon het precies merken door de tonen in hun stem en hun lichaamstaal. En ja hoor, elke keer als we een tikkie stuurde voor het meerijden in onze auto was het raak: flink wat gezeur om de meest kleine bedragen. Maar niet in het echt. Nee, dit ging alleen maar via WhatsApp, terwijl we gewoon naast elkaar woonden. Toen hebben we er uiteindelijk voor gekozen dat het beter was om niet meer met elkaar te rijden. Hierdoor kregen zij alleen al snel paniek, want ze konden niet zelf auto rijden in de avond en waren hiervoor dus best afhankelijk van ons. Toen ze daar achterkwamen gaven ze aan dat ze onze tikkies wel zonder gezeur konden betalen, maar toen was het al te laat. Hierdoor verbrak ook direct onze vriendschap, want er hing vanaf dat moment namelijk een bepaalde spanning tussen ons.

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Laat nooit waardevolle spullen in je auto liggen’

Duidelijke afspraken maken

Dit hadden we misschien wel kunnen voorkomen als we vanaf het begin al duidelijke afspraken hadden gemaakt. Geld is namelijk nou eenmaal nog steeds een gevoelig onderwerp om over te praten, al helemaal als je er niet veel van hebt. Zo kan je afspreken dat mensen met jou mogen meerijden als jij ook met hun mag meerijden.

Is dit niet mogelijk? Dan is het handig dat je vanaf het begin al aangeeft dat je geld vraagt voor het meerijden in jouw auto. Geef precies aan hoeveel jij hiervoor wilt hebben en wanneer je huisgenoten een tikkie kunnen verwachten. Want het is niet minder dan normaal dat mensen die regelmatig met jou meerijden meebetalen aan de bezine. Ik vind dat diegene die met iemand meerijdt dit uit zichzelf al wel mag aanbieden, maar misschien ligt dit aan mij. Vaak gebeurt dit namelijk niet, dus dan moet je er zelf maar over beginnen.

Stay tuned

Volgende keer vertel ik jullie alles over de heerlijke restaurants op Curaçao. Want welke restaurants zijn de moeite waard? En bij welke restaurants eet je juist wat goedkoper of duurder? Daar ben ik in die vijf maanden tijd wel achtergekomen. Dusssss hou m’n column goed in de gaten!

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Deze stranden moet je absoluut bezoeken’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.