Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Restaurants 3 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Amsterdam-Noord is een parel rijker: bij Café Cress eet je verrukkelijk eten op lieve bordjes

Als je ons naar onze hobby’s vraagt, dan komt eten gegarandeerd in het lijstje voor. Daarom proberen we ook zoveel mogelijk nieuwe eetgelegenheden – om zoveel mogelijk te proeven en zoveel mogelijk geluksmomentjes te ervaren. Een zaak waar je hoe dan ook geluksmomentjes ervaart tijdens het proeven, is Café Cress.

Café Cress is een nieuwe culinaire aanwinst in Amsterdam-Noord. Achter dit horecaconcept gaan Jeffrey Klepper, Niamh Groentjes en Cyril Martineau schuil. Klepper runt de voorkant en Groentjes en Martineau staan in de open keuken. Met Cress wil het drietal een laagdrempelige plek creëren waar iedereen zich thuis voelt.

En dat lukt ze. In een doorontwikkeld horecalandschap waar je soms het gevoel kan hebben de je de vibe en de ongeschreven regels niet snapt, is Café Cress een warm bad. Alsof je bij familie of vrienden in de woonkamer zit, maar dan wel met goede service en dito eten voor een betaalbare prijs.

Iedere week andere gerechten

In een van de eerste weken dat Café Cress open was, gingen wij langs om te proeven. Iedere week wisselt de keuken van menu, zodat ze altijd met lokale seizoensproducten werken. De kaart is daardoor niet mega uitgebreid. Maar alles wat erop staat, is met liefde en aandacht gemaakt. Martineau struint in de ochtend de Amsterdamse Albert Cuypmarkt af en de ingrediënten die hij hier vindt vormen de basis van de menukaart. Team Cress probeert alles zelf te maken, van azijn tot patisserie en van ijs tot kimchi. Zelfs de worsten zijn huisgemaakt. En wat niet zelf kan worden gemaakt wordt gekocht bij lokale leveranciers zoals Fromagerie Kef, stadsbakker AS en Zwarts’ Coffee.

In de week dat wij er waren, stond er van alles lekkers op het menu. Van wat grotere vlees gerechten tot kleine vegetarische gerechtjes om mee te beginnen. Wij trapten het diner af met de paddokroketjes, toast met escargots en paddestoelen en de gerookte bresaola. Alle drie zo anders in smaak, maar toch allemaal bangers. Als jij en jouw gezelschap op culinair gebied (een klein beetje) avontuurlijk ingesteld zijn, dan ga je hier een top avond beleven.

De truc is bij Café Cress om je gewoon te laten verrassen en zoveel mogelijk te proeven. Als tweede ronde gingen we voor een heerlijk stukjes vlees en een gerecht met sepia, dit een een malse inktvis, die qua structuur meer weg heeft van kip dan van calamaris.

Beste toetje van de maand

Het hartige eten is om over naar huis te schrijven, maar ik wil in dit stuk toch even een momentje nemen voor het desert. We aten een tarte tatin ( “appeltaart op z’n kop”) die meteen de stempel ‘beste toetje van de maand’ kreeg. Het deeg, de appels, de gekarameliseerde smaak: dit is echt zo’n toetje waar je even bij wegzwijmelt.

Café Cress
NSMBL

Al met al is Café Cress een dikke aanrader. De ideale uitvalsbasis voor een goed (en verrassend) bord eten, een lekker glas wijn en sympathiek personeel. Reserveer hier een tafeltje – of loop gezellig een keertje bij ze langs.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.