Emma Toussain
Emma Toussain Seksualiteit 3 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Is spontane seks nog van deze tijd? Seksuologen onthullen antwoord

Iedereen heeft ‘t altijd maar over seks: het moet meer, het moet beter.. Natuurlijk worden veel mensen blij van een gezond seksleven – maar je moet vooral zelf bedenken hoe dat er voor jou uit ziet. Wil je liever spontaan de lakens in duiken?

Dan ben je niet de enige: uit onderzoek* blijkt dat zo’n 66 procent van de vrouwen dit graag wil, helemaal als ze in een relatie zitten. Maar is het wel realistisch?

Lees ook: interesse in podcasts over seks? Dit zijn onze favorieten

Is spontane seks nog van deze tijd?

Een goeie vraag om te stellen, omdat onze maatschappij er heel anders uitziet dan 40 jaar geleden. Of 60 jaar geleden. Dus – hoe zit het met onze spontaniteit in de slaapkamer? Hoort dat wel bij 2024? “Nee, eigenlijk niet” zeggen seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts stellig. “We krijgen in onze praktijk heel vaak de wens te horen dat mensen vaker spontaan seks zouden willen hebben.

“Helaas moeten we hen dan meteen teleurstellen, wij benaderen het heel praktisch.” vertelt Anne Siemons. “Als ik een dag doorneem met onze cliënten, stel ik ze vaak de vraag: ‘wanneer zou spontane intimiteit mogelijk zijn in jullie leven?’ Negen van de tien keer is het helemaal geen realistische wens. De kinderen moeten op tijd op school komen, er zijn werkverplichtingen, sportactiviteiten en dan willen jullie ook nog samen die nieuwste serie kijken. Wanneer het moment komt om naar bed te gaan, en je moet kiezen tussen slapen of een potje seks dan kiezen we toch vaak voor slaap.” Er zijn zó veel prikkels dat de ruimte voor spontane seks steeds minder wordt.

Hoewel we ons dus praktisch kunnen voorstellen dat het lastig is, hechten we toch veel waarde aan spontane intimiteit. Mocht die intimiteit niet spontaan lukken dan raken we daar best van in de war. “Want uhhhh – vind ik mijn partner nog wel aantrekkelijk? Of vind mijn partner MIJ nog wel aantrekkelijk? Zitten we in een sleur?!” Zo hebben seksuele ongemakken zoals een erectieprobleem ook invloed op de intimiteit en daarmee op het algemene liefdesleven van koppels.

Gelukkig zijn er voor heel veel dingen oplossingen te vinden maar vaak is dé oplossing om te blijven praten met je partner. Praten klinkt misschien minder sexy dan vol spontaniteit de lakens in duiken, maar dat laatste is simpelweg niet je hele leven vol te houden.

We leven niet meer in de jaren 70

Seksuologe Leila zegt hierop: Het hele idee van 2 tot 3 keer seks per week komt voort uit een sociaal construct, dat in de jaren ‘70 is ontstaan uit een lezersenquête van de Amerikaanse Cosmopolitan. Het sociale landschap met betrekking tot gezinsstructuren, relaties, huwelijken, en de beschikbaarheid van vrijetijdsactiviteiten was destijds echt heel anders.

Hoe realistisch is deze – door onszelf in standgehouden – norm nog? We moeten erkennen dat onze huidige omstandigheden, met platforms zoals Instagram en Netflix, aanzienlijk zijn veranderd, en mensen hebben tegenwoordig ‘s avonds veel meer opties voor ontspanning dan voorheen.”

Zo ga je om met struggles in de slaapkamer

Seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts geven ons tips.

Ontdek andere manieren van seks

De nadruk ligt vaak (helaas) te veel op penetratie. Gelukkig is seks veel breder dan dat. Het draait om zoenen, strelen, manuele stimulatie of oraal. Seks is een breed begrip en dat kan je dus ook helemaal zelf invullen. Praat daar ook over met je partner: wat ziet hij of zij als seks? Ga samen op ontdekkingstocht en maak het speels. Daag elkaar uit om bijvoorbeeld seks te ervaren zonder penetratie, of beperk je tot activiteiten met mond, lippen en tong.

Mannen kunnen druk ervaren als het niet lukt met een erectie krijgen (zijn oplossingen voor!) en vrouwen kunnen stress krijgen van de gedachte niet klaar te komen. En dat werkt allebei niet echt mee voor the mood.

Volledige focus op de ander

Een tip die we vaak geven aan stellen is: focus eens volledig op de ander. Het is belangrijk dat jullie beiden op de hoogte zijn van deze focus, dus benoem het: “Laten we ons eens volledig richten op jou in plaats van op mij.” Bijvoorbeeld als jullie ‘s avonds merken dat de sfeer intiemer wordt, kun je dat benoemen.

Neem het breed op door dit niet alleen tijdens de seks te doen, maar ook daarvoor, zoals het inschenken van een nieuw wijntje voor je partner of het geven van een uitgebreide schoudermassage tijdens het kijken van jullie favoriete serie.

Spaar de goede momenten

Als laatste tip: onthoud de goede momenten in plaats van de minder goede. Probeer samen meer aandacht te besteden aan de fijne momenten van intimiteit en seks.

Ook als het even een periode wat minder is betekent het niet meteen dat de relatie niet meer goed is. Als je er gewoon maar goed over praat.

*Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch in samenwerking met Eroxon, een klinisch bewezen gel voor mannen met erectieproblemen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.