Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Technologie 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

ChatGPT vertoont eerste gebrek: de AI tool is heteronormatief

Een liefdesverhaal tussen twee mannen? Een romantische passage met een transgender of een queer? Dit schrijft ChatGPT niet zonder expliciet te worden geïnstrueerd door de gebruiker.

Achter dit schrijnende feit kwam het bedrijf Storytel. Wanneer je ChatGPT de opdracht geeft om een liefdesverhaal te schrijven, wordt dit in eerste instantie altijd tussen een man en een vrouw geschreven. Om inclusieve verhalen te kunnen vertellen, hebben we dus menselijke auteurs nodig.

De opmars van ChatGPT

Dat Chat GPT het werk van velen makkelijker kan maken, hebben we de afgelopen periode ondervonden. Ook bij het schrijven van scripties, het plannen van een vakantie of het vinden van een partner. Ja, echt.

Een heteronormatieve verhaallijn

Het platform vindt snel antwoorden op vragen en inspireert ons wanneer wij binnen dezelfde gedachtegang blijven hangen. Dat ChatGPT door machine learning alle verhalen van ons verleden pakt en daardoor altijd heteroseksuele liefdes fabriceert, laat ook zien dat we vroeger niet goed bezig waren. We zitten nu in een wereld van transitie waar we steeds inclusiever worden. ChatGPT blijft alleen nog een beetje in het verleden hangen.

Menselijke auteurs brengen emoties over en beschikken over het vermogen om boeken te schrijven die resoneren met het leven zelf. Verhalen die inspireren, ons aan het denken zetten en ons anders naar de wereld laten kijken. Een AI programma zoals ChatGPT mist dit vermogen, waardoor het nooit in eerste instantie een inclusief liefdesverhaal zal schrijven.

In gesprek over een heteronormatieve samenleving

Niet alleen ChatGPT is heteronormatief, ook een groot deel van de samenleving kampt nog steeds met onbewuste vooroordelen over queer relaties.

Wij gingen met Malou van den Berg, die de TEDx Talent Night won, in gesprek over de schrijnende vooroordelen waar zij als modern gezin mee te maken krijgt. Ook hadden we het over hoe kinderen van jongs af aan al een heteronormatief voorbeeld krijgen. Je leest het gesprek hier.

 

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.