Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Solliciteren 13 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De 7-38-55-regel gaat je volgende sollicitatiegesprek maken of breken

Heb jij binnenkort een belangrijk sollicitatiegesprek in de agenda staan? Dan wil jij je verdiepen in de 7-38-55-regel. Die gaat namelijk niet in op wat je allemaal zegt, maar vooral op hóe je het allemaal brengt. Met een beetje oefening, pak jij iedereen in.

Get ’em tiger.

Wat is de 7-38-55-regel?

De 7-38-55 regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de psycholoog Albert Mehrabian in 1967. Deze regel bepaalt het hoe belangrijk luisteraars bepaalde dingen vinden, denk aan: gesproken woorden, stemtoon en lichaamstaal. Oftewel: hoe komt wat jij zegt bij de ander binnen? En hoe overtuigend is het?

De regel stelt dat 7 procent van de communicatie wordt overgebracht door woorden, 38 procent door de toon van de stem en 55 procent door gezicht en lichaamstaal. Tijdens een sollicitatiegesprek zijn we vaak gefocust op het geven van de ‘juiste’ antwoorden. Maar het zit zo: hoe je die antwoorden presenteert en hoe de interviewer ze interpreteert, heeft een grotere impact. Ja, dat is een fijne theorie toch?!

Zo zeg je vaker ‘nee’ op je werk – want wat kan er gebeuren?

Hoe pas je de regel toe in een sollicitatiegesprek?

Als je communicatie effectief moet zijn, komt het erop neer dat je je intonaties en non-verbale gedrag onder de knie wilt krijgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan (helemaal als je zenuwachtig bent), maar wel een skill die zeker z’n vruchten afwerpt.

De regel in de praktijk

Er zijn een paar dingen belangrijk als jij jouw woorden goed over wil brengen. Ten eerste is het maken en behouden van oogcontact erg belangrijk. Ogen zijn een krachtige manier om een connectie te maken met de luisteraar, maak hier gebruik van. Als je mensen goed aan kijkt, getuigt dit van zelfvertrouwen. En zo iemand wil je natuurlijk wel als collega.

Ten tweede wil je spreken op de juiste toonhoogte, het juiste tempo en met passende handgebaren. Als jij jouw enthousiasme kenbaar wil maken, ga je iets omhoog met je stem. Bij serieuzere zaken juist weer iets naar beneden. Tot slot wil je dat jouw lichaamshouding zelfvertrouwen uitstraalt. Dat doe je door rechtop te zitten, een beetje naar voren te leunen en je schouders te ontspannen. Adem rustig in en uit en zorg voor ervoor dat je die baan krijgt.

Falling out of love: 4 signalen dat je relatievlammetje gedoofd is

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.