Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 8 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb jij angst om alleen te zijn? Zo deal je met Fear Of Being Alone (FOBA)

Voel je je wel eens eenzaam? Je bent niet alleen – bijna de helft van de jongeren voelt zich wel eens eenzaam. Bij een gedeelte kan dit uitgroeien tot FOBA, Fear of Being Alone. Hoe je daar mee om leert gaan vertellen we je in dit artikel. Onthoud in elk geval: je voelt je misschien alleen, maar je bent niet de enige. Er zijn meer mensen met deze gevoelens dan je misschien denkt, en Covid heeft daar natuurlijk de afgelopen 1,5 jaar ook niet echt aan meegeholpen.

Deze angst om alleen te zijn wordt ook wel autofobie of monofobie genoemd, en het is vaak een fobie die er langzaam insluipt. Je kunt er zeker voor zorgen dat de angstige gevoelens minder worden door veel over FOBA te lezen, maar ook door je te focussen op de onderstaande tips.

1. Zoek een hobby die jou blij maakt

Vaak zijn we bang om alleen te zijn, omdat we dan niets te doen hebben. We moeten onszelf ineens te zien vermaken, en dat kan spannend zijn. Helemaal als je geen hobby’s hebt die je in je eentje kunt uitvoeren. Misschien kan je wat inspiratie halen uit deze zomerse hobby’s. Probeer in elk geval eens iets nieuws uit, zodat je iets te doen hebt wanneer je je alleen voelt.

2. Bel een vriend(in)

Voel je vooral niet opgelaten om een vriend of vriendin te bellen. Misschien zit hij/zij wel met dezelfde issues en kan het heerlijk zijn om even je hart te luchten en bij te kletsen. Het hoeft niet eens écht ergens over te gaan, alleen iemands stem horen kan al verlichting bieden voor FOBA.

3. Mediteren

Als je het lastig vindt om alleen te zijn omdat je dan geconfronteerd wordt met je eigen gedachtes, dan is het misschien júíst een goed idee om die gedachtes eens op te zoeken. Wellicht dat je er dan achter komt dat er helemaal niets is om bang voor de zijn, en maak je zo een einde aan jouw Fear Of Being Alone.

Mediteren is een van de meest gangbare manieren om even terug in je hoofd te keren. Verwacht niet dat je meteen uren kunt mediteren met een hummm-muziekje op de achtergrond. Mediteren moet je leren. Die zoektocht naar jezelf gaat lastig worden, maar kan in veel gevallen helpen om meer rust in je te krijgen.

De beste meditatie-apps die je geheid aan het mediteren krijgen

4. Bel met iemand die je niet kent

Soms kan het hartstikke prettig zijn om even je verhaal kwijt te kunnen. Er zijn verschillende veilige mogelijkheden om contact te krijgen met mensen die je niet kent. Je zou bijvoorbeeld contact op kunnen nemen met de Luisterlijn of de Rode Kruis Hulplijn, waar je jouw verhaal anoniem kwijt kunt.

We hoeven het er natuurlijk niet bij te vertellen, maar geef je contactgegevens als adres en telefoonnummer nooit aan iemand die je niet vertrouwt, en zet deze vertrouwelijke informatie zeker niet openbaar op het internet. Never. Je weet maar nooit in wiens handen ze terecht komen.

5. Zoek professionele hulp

Merkt je dat je regelmatig last hebt van je angsten, en helpen de bovenstaande dingen niet? Dan is het misschien een goed idee om professionele hulp te zoeken. Overleg het eens met je huisarts wat voor jou de mogelijkheden zijn en wees vooral niet bang om aan de bel te trekken.

20 mental health-accounts op Instagram die je nu wilt volgen

Glamour US

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.