Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty 10 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

6 feitjes over je tepels die volledig normaal zijn

Is je ooit iets raars opgevallen aan je borsten waardoor je bent gaan googelen? Je bent niet de enige. Als het om tepels gaat is er zoveel variatie: het uiterlijk, de vorm, de textuur, de kleur en de grootte. Zeer waarschijnlijk dat je je daarom minstens één keer hebt afgevraagd of de jouwe “normaal” zijn.

De verschillen kunnen je wellicht wat stress of onzekerheid geven, maar vrees niet: de kans is groot dat je tepels volledig normaal zijn.

Verschillende soorten en maten

Er is een grote kans dat je wel eens twijfelt over hoe jouw lichaam zich ontwikkelt, vooral op intieme plekken. Waarschijnlijk heb je weleens iets opgezocht over je tepels of je vayjayjay. Hoewel het natuurlijk goed is om veranderingen op te merken, is het geen reden om direct in paniek te raken. Ieder lichaam is namelijk anders en uniek. Als je toch over je gezondheid twijfelt, is het altijd goed om een arts te raadplegen.

Voordat we het gaan hebben over de feitjes, is het goed om de definitie van tepels even helder te hebben. Soms denken mensen dat het hele roze of bruine gedeelte van je borsten je tepels zijn, maar dat is niet waar. Je tepels zijn het middelste deel van het donkere gebied – ja, waar melk naar buiten komt als je borstvoeding geeft. Nu we weten wat tepels zijn, gaan we het hebben over feitjes.

1. Je tepels zijn groot of klein

De grootte van je tepels betekent helemaal niets. Er zijn allerlei verschillende soorten en maten en daar valt helemaal niets uit af te leiden. De grootte heeft ook niks te maken met je gezondheid, legt dokter Maggie DiNome (van Margie Peterson Breast Centre) uit. “The size of your nipple has no relevance to cancer risk, for example,” zegt Maggie. Is dat ook weer uit de lucht.

2. Je denkt dat je tepels de verkeerde kleur hebben

Of ze nou zo bleek zijn dat je wat aderen ziet of dat ze donkerbruin zijn, het is allemaal normaal. “Nipple colour is not indicative of health in any way. There’s natural variability in nipple colour, just as there is in skintone variability with—and within—different ethnicities,” legt Dr. Debra Patt, borstkanker specialist, uit.

Mochten je tepels ineens rood kleuren, houd ze dan extra in de gaten. Heb je bijvoorbeeld net gesport en hebben je tepels tegen je sportbh geschuurd, dan is er niets aan de hand. Maar blijven ze rood, ga dan altijd even bij de dokter langs.

3. Je tepels steken niet uit, maar in

Ingetrokken tepels kunnen aangeboren zijn, maar kunnen ook tijdens het leven ontstaan. Daarnaast zijn ze niet ongewoon, ongeveer tien tot 20 procent van de mensen hebben ingetrokken tepels. Dit betekent eigenlijk dat je tepels naar binnen gekeerd zijn in plaats van uitsteken boven je tepelhof. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en kan bij beide of één borst voorkomen. Mochten je tepels zich ineens intrekken als volwassene, ga dan wel altijd wel voor de zekerheid langs de dokter.

4. Je hebt haar op je tepels

Heb je weleens een haar rondom je tepel? Dat is helemaal niet gek. “Hair around the nipples is generally linked to hormonal changes. Secondary to puberty, pregnancy, menstruation or menopause, birth control pills may also stimulate hair growth there,” legt Dr. Kecia Gaither, gynaecoloog, uit. Mocht je nou extreem veel haar ervaren rondom je tepels, check het dan altijd even met je dokter. “This can stem from medical diagnoses like polycystic ovarian syndrome (PCOS) and Cushing syndrome,” legt Gaither uit.

5. Je hebt kleine bobbeltjes op je tepelhof

Snelle anatomieles: de tepelhof, het hyper-gepigmenteerde gebied rond de tepel, heeft kleine knobbeltjes genaamd Montgomery-klieren. Deze Montgomery-klieren zijn normale talgklieren zijn die de tepel omringen. De knobbeltjes kunnen in aantal variëren (van een paar tot tientallen) en zijn goedaardig.

Dr. Debra Patt legt uit dat ze net als talgklieren op je gezicht en de rest van je lichaam werken. Mochten ze verstopt raken, zorg er dan voor dat je de bultjes kalmeert met een warm kompres. Als de bultjes echt rood en opgezwollen worden, er pus uit komt of ze heel hard worden, raadpleeg dan altijd een arts om het na te kijken.

6. Je hebt een derde tepel

Ja, je kan een derde tepel hebben. “This is called a supernumerary, or accessory nipple. During the embryonic period of development, the breasts develop along ‘milk lines,’ which are the precursor to mammary glands and nipples,” legt Dr. Gaither uit. Bij sommige mensen blijven de melklijnen staan en produceren ze een extra tepel. Niks aan de hand dus.

In geval van twijfel, neem contact op met een arts

We hebben in het in dit artikel al vaker gezegd, maar we herhalen het nog eens: hoewel de meeste dingen normaal zijn, zijn er ook uitzonderingen. Neem in de volgende gevallen contact op met je arts:

  • Je hebt een schilferige huid op je tepel
  • De huid rondom je tepel of tepelhof is knapperig, sijpelend of verhard en lijkt op eczeem
  • Je tepels worden rood zonder duidelijke oorzaak
  • Er komt gele of bloederige tepelafscheiding uit
  • Je hebt elke vorm van tepelafscheiding die niet vanzelf oplost na één menstruatiecyclus
  • Je tepel is ingetrokken of afgevlakt terwijl dat niet het geval was
  • Er zijn andere veranderingen aan je borsten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.