Anne Smits
Anne Smits Money 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Anne over sparen: ‘Dit heb ik als 23-jarige student de afgelopen twee maanden uitgegeven’

Alles is f*cking duur. Punt. Maar wat kunnen we nog meer doen om én een leuk leven te hebben én de laatste week van de maand zonder geldstress door te komen? In ons vorige artikel deelden wij onze reële bespaartips en besloot ik ook zelf deze tips op te volgen. Zo houd ik al vanaf 1 januari elke uitgaven die ik doe op de cent bij. En dat heeft me even met de neus op de feiten gedrukt.

Met uiteten gaan en terrasjes als hobby: is sparen dan nog wel mogelijk?

Dit zijn mijn uitgaven als 23-jarige student in Amsterdam

Door je uitgaven en inkomsten per maand te categoriseren, weet je precies waar er nog wat te winnen valt zodat je wat geld overhoudt. Hoe het precies werkt? Maak een excelbestand waarin je uitgaven van je inkomsten worden afgetrokken. Je kunt ook een template op internet zoeken. Vul bij je inkomsten alles in wat je aan geld binnenkrijgt, zoals salaris, toeslagen, bijdragen van je ouders en bijvoorbeeld een lening. Bij je uitgaven vul je in wat er aan geld uitgaat: boodschappen, verzekeringen, kleding, persoonlijke verzorging, vrijetijdsuitgaven, openbaar vervoer et cetera.

Mijn uitgaven op een rij

Ben jij een student (in Amsterdam) en begin 20? Dit zijn mijn realistische uitgaven per maand. Allereerst zijn mijn vaste lasten al zo’n €900 tot €1.000. Dit absurde bedrag komt onder andere door mijn torenhoge huur. Zo doet het elke maand even pijn als ik mijn huur overmaak, maar dat heb ik ervoor over om in Amsterdam te kunnen wonen. In januari en februari gaf ik tussen de €200 en €250 uit aan boodschappen. Dat is tussen de €6 en €8 per dag en dat lijkt mij een mooie score. Dan heb ik natuurlijk ook wel eens buiten de deur gegeten of andere vrijetijdsuitgaven gedaan. Die kosten zaten in januari op €250 en in februari op €320. Verder heb ik zowel in januari als in februari ongeveer €300 aan kleding uitgeven.

Conclusie: ik ben tevreden, maar het kan beter

Met nog wat overige uitgaven, kom ik op een totaal van ongeveer €1.900 aan kosten per maand. Met in mijn achterhoofd dat 40 procent van dit bedrag naar mijn huur gaat, vind ik dit geen slechte score. Ik probeer al op mijn uitgaven te letten, door bijvoorbeeld bonusproducten te kopen en keuzes te maken tussen bijvoorbeeld winkelen of uiteten gaan. Dat gaat de ene keer natuurlijk beter dan de andere keer. In ieder geval leef ik een gezellig leven, waarin ik een drankje met een vriendin niet snel zou afslaan. Er valt zeker nog wat geld te besparen, met name op kleding en vrijetijdsuitgaven. Dus ook de komende maanden zal ik mijn uitgaven wederom bijhouden. Op deze manier word ik een stuk bewuster van wat ik daadwerkelijk waaraan uitgeef om zo uiteindelijk wat centjes over te houden.

 

Simpele bespaartips voor in de supermarkt die jij waarschijnlijk nog niet kent

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.