Josephine van Bonzel
Josephine van Bonzel Body & Mind 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Drie geruststellende feiten over paniekaanvallen

Ongeveer 2 tot 3 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van een paniekstoornis, volgens Wij zijn MIND. Dit komt neer op ongeveer 530.000 mensen. De kans is dus groot dat jij iemand kent, of misschien zelf wel iemand bent, die (on)regelmatig paniekaanvallen ervaart.

Gelukkig zijn er enkele feiten over paniekaanvallen die angstige gedachten kunnen onderdrukken en een geruststellend effect kunnen hebben. Wij zetten ze graag voor je op een rij!

Wat is een paniekaanval?

Wanneer je veel spanning en angst ervaart, kan dat verschillende fysieke symptomen veroorzaken. Je lichaam maakt op zo’n moment een stresshormoon aan (adrenaline), wat ervoor zorgt dat je lichaam zich voorbereidt om snel te reageren op mogelijk gevaar. De fysieke symptomen die het kan veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een versnelde hartslag, dit gaat vaak samen met een snelle en moeilijke ademhaling
  • Een opgejaagd gevoel
  • Duizelingen in je hoofd
  • Benauwde gevoelens
  • Trillen en zweten

Deze symptomen kunnen lang aanhouden en ook gedurende de tijd verergeren. Op een gegeven moment kan het voelen alsof je lichaam het niet meer aankan, wat de angst nog meer versterkt en kan leiden tot pure paniek. Op zo’n moment kan het zijn dat je je hulpeloos voelt en de neiging hebt om te vluchten, te schreeuwen, te huilen of je te verstoppen.

Last van stress of paniekaanvallen? Déze handige en stijlvolle tool helpt jou rustig te ademen

Triggers van paniek

Het verschilt uiteraard enorm per persoon wanneer en in welke mate je last kunt krijgen van paniekerige gevoelens. Toch zijn er enkele algemene factoren die paniek kunnen triggeren. Veel stress op school of werk kan bijvoorbeeld een grote invloed hebben op je mentale gesteldheid. Ook traumatische ervaringen, grote veranderingen in je leven, en omgevingsfactoren zoals een benauwde ruimte of een drukke menigte kunnen paniek veroorzaken.

Feiten over paniekaanvallen die geruststellen

  1. De angst neemt na 60 tot 90 minuten af: het duurt dus niet voor altijd (!!!)
  2. Je kan niet dood gaan aan een paniekaanval en het betekent ook niet dat je gek wordt – écht niet
  3. De lichamelijke verschijnselen die je voelt kunnen geen kwaad en gaan over: ze worden door angst veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte

Wat kan je doen tegen een paniekaanval?

Het belangrijkste is om rustig te worden. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan mediteren, wandelen, lezen of je gevoelens op te schrijven of te delen met je partner, vriendinnen of huisgenoot. Natuurlijk werkt het voor iedereen iets anders, dus neem echt de tijd om uit te zoeken wat jij fijn vindt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.