Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat is Dysthymie? Alles over de milde depressie die vaak niet gediagnosticeerd wordt

Blue Monday is geweest. Maar wat als iedere dag als Blue Monday voelt? En je altijd het gevoel hebt dat het leven een steile berg is, die jij moet beklimmen? We gaan het vandaag hebben over dysthymie (in het Engels ook wel persistent depressive disorder): een vorm van depressie die vaak ongediagnosticeerd blijft.

Dysthymie heeft verschillende namen. Zo wordt het ook een persisterende depressieve stoornis, PDD of een dysthyme stoornis genoemd.

Wat is dysthymie?

Dysthymie is een langdurige milde depressie. De symptomen van dysthymie zijn milder dan bij een depressie, maar wel chronisch.

Persistente depressieve stoornis is een chronische vorm van depressie die bij volwassenen minstens twee jaar duurt en bij kinderen één jaar. Gekenmerkt door een aanhoudende sombere stemming en verminderde interesse of plezier in dagelijkse activiteiten, gaat dysthymie vaak gepaard met gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid en een laag zelfbeeld.

Volgens het ICD-10 (International Classification of Diseases) zijn de symptomen niet ernstig genoeg om het te klassificeren onder een algemene depressieve stoornis. Wil dat zeggen dat het minder erg is? Nee, zeker niet. De symptomen kunnen in vlagen heviger zijn dan bij een ‘gewone’ depressie.

Dysthymie komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Al wordt de diagnose niet vaak gesteld. Omdat mensen die eraan lijden het gevoel hebben dat ze ‘gewoon zo zijn’, omdat ze zich nooit anders hebben gevoeld. Daarnaast moeten de symptomen erg lang aanhouden voordat de diagnose gesteld kan worden.

Wat zijn de symptomen van dysthymie?

Als je lijdt aan PDD, dan kan je verschillende symptomen ervaren. Denk aan een veranderende eetlust (geen eetlust of juist heel veel), verstoorde slaapritmes, weinig energie, slechte concentratie, gevoelens van hopeloosheid en een laag gevoel van eigenwaarde.

Waar wordt PDD door veroorzaakt?

Net als bij andere soorten depressie is er niet één directe oorzaak voor dysthymie. Maar mensen met dysthymie hebben vaak op een bepaald moment in hun leven een episode van zware depressie.

Een aanhoudende depressieve stoornis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een combinatie van genetische, biologische en omgevingsfactoren.

Gaat dysthymie ooit nog weg?

Hoewel de stoornis als chronisch is bestempeld, kan het levensgeluk met proactief handelen echt vergroot worden. Dit kan in de vorm van psychotherapie, medicatie of een combinatie van beide, maar ook cognitieve gedragstherapie (CGT) om de symptomen te beheersen en de stemming te verbeteren.

Daarnaast spelen veranderingen in levensstijl, sociale steun en coping-mechanismen een cruciale rol in het herstel. Professionele hulp zoeken is essentieel in deze situatie.

Herken jij je in een of meerdere van deze symptomen? Schroom dan niet om aan de bel te trekken. Bij mensen om je heen of bij een deskundige. Bij fysieke, maar ook bij mentale klachten kan de huisarts je verder helpen. 

Alles wat je wil weten over een atypische depressie en 5 signalen om op te letten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.