Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de effecten van koffie op je huid

Een kop koffie in de ochtend, een koffie voor onderweg, een koffie op kantoor… We kunnen er geen genoeg van krijgen. Toch hoor je degelijk vaak een opmerking vallen als ‘daar gaan je tanden’ of ‘koffie is echt slecht voor je huid’. Is dat echt zo?

We zochten het uit.

Dit zijn de effecten van koffie op je huid

Elke dag een kop koffie houdt ons scherp, wakker en satisfied – want laten we eerlijk zijn, het is toch ook ontzettend lekker? Genoeg redenen om elke dag een goede dosis cafeïne naar binnen te werken, denken wij zo. Helaas zitten er ook wat nadelen aan ons geliefde bakkie pleur. Zo wordt vaak gezegd dat we er gele tanden van krijgen en dat het ook slecht kan zijn voor de huid. Is dat een feit of een fabel?

Productie van collageen

Om je huid elastisch, gezond en mooi te houden heeft je huid genoeg collageen nodig. Jouw kopje koffie vermindert de productie van die collageen. Hierdoor kunnen sneller rimpels ontstaan en is je huid minder soepel. Of je dan ook echt moet afstappen van het lekkere drankje? Nee hoor. De koffie verwoest namelijk geen collageen, het vermindert alleen de productie.

De productie van collageen wordt niet vermindert door de cafeïne, maar vooral door de suikers en de koolhydraten. Voor genoeg productie van collageen kun je dus het beste afstappen van je geliefde siroop of klontje suiker.

Acne

Vaak wordt ook gedacht dat een kop koffie acne veroorzaakt, maar dit ligt iets ingewikkelder. Je krijgt sneller acne van veel melk en suikers, maar met cafeïne zit het anders. Van (veel) koffie neemt het stresshormoon cortisol toe. En je weet wat dat betekent: veel stress staat gelijk aan een slechte huid.

Caffeïne addicts opgelet – 12 heerlijke feitjes over koffie om je dag mee te kickstarten

Wat is dan de juiste hoeveelheid koffie op een dag?

De één drinkt drie kopjes per dag, de ander houdt het liever bij één. Een groot verschil zijn de ingrediënten. Een kopje zwarte koffie is best gezond, maar wanneer je hier melk en suiker aan toevoegt, kan dit al snel gevolgen hebben voor jouw huid. De cafeïne zelf heeft gelukkig boordevol voordelen: zo bevat het veel fytonutriënten en antioxidanten. Ook bevat het veel kalium, magnesium en vitamine B2.

Hoeveel kopjes koffie je op een dag kunt drinken, verschilt eigenlijk per persoon. Ben je erg gevoelig voor cafeïne (krijg je er veel stress van, wordt je huid gevoelig of krijg je snel buikpijn)? Dan kan je het beter houden op 1-3 kopjes per dag. Mensen die niet zo gevoelig zijn voor cafeïne kunnen rustig 4-6 kopjes per dag consumeren.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat je je koffieritueel in de ochtend houdt. Cafeïne heeft namelijk ontzettend veel invloed op jouw slaapritme – een kopje koffie in de middag kan er nog voor zorgen dat jij tot laat in de avond zit te stuiteren.

Met deze 7 makkelijke TikTok-koffierecepten voel je je thuis een barista

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.