Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Haar 1 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is een ‘normale’ hoeveelheid haar om te verliezen tijdens het douchen

Wanneer we onder de douche bezig zijn met onze uitgebreide haircare routine, zien we steeds meer haren in het putje verdwijnen. En hoewel douchen een ontspannende bezigheid is, krijgen we daar behoorlijk stress van. Maar wat is nou een normale hoeveelheid haar om te verliezen tijdens het douchen?

En wanneer is het tijd voor paniek?

Haren verliezen tijdens het douchen

Haren verliezen is normaal. Maar wanneer wordt het verlies te veel en is het een teken van uitdunnend haar? Byrdie ging in gesprek met twee dermatologen en die gaven het antwoord op de vraag.

Het uitvallen van haar kan van persoon tot persoon sterk verschillen, maar volgens gediplomeerd dermatoloog Geeta Yadav is het normaal om gemiddeld 50 tot 150 haren per dag te verliezen. Een flink aantal, dus.

Dit aantal verloren haren kan ook afhangen van de frequentie waarmee jij je haren wast. “If you only wash your hair twice a week, the shedding may appear dramatic, but it’s likely an illusion because all those hairs will have been ‘saved up’ for when you wash your hair since shedding is most noticeable during washing,” vertelt Geeta.

Haaruitval versus haarverlies

Het uitvallen van haren hoort bij de cyclus van jouw coupe. Wanneer er meer haren dan bedoeld uitvallen, dan spreken we van haarverlies. We snappen dat je niet iedere haar in het doucheputje gaat tellen – en dat is waarschijnlijk ook niet nodig. Als je last hebt van bovengemiddeld haar uitval, dan merk je dat aan het doucheputje, aan je borstel en overal in huis. Maar het belangrijkste van alles: je merkt het op je hoofd.

Als jij je haar regelmatig wast en merkt dat er grote plukken haar uitkomen, samen met dunner wordende plekken op de hoofdhuid, kan dat een teken zijn van iets ernstigers dan gewoon verharen.

Zo rem je de haaruitval

Haaruitval kan verschillende redenen hebben. Zo kan het genetisch bepaald zijn, kan het komen na een stressvolle periode of na een traumatische ervaring. De oorzaak bepaalt de oplossing, maar in de tussentijd kan je ook genoeg doen om het uitvallen van je haar te vertragen.

Wat te doen om haaruitval te beperken? Ten eerste wil je strakke haarstijlen zoveel mogelijk vermijden. Eruit met de strakke staarten en knotten, erin met de haarstijlen die je haren lucht geven. Daarnaast is minderen met droogshampoo een goed idee. Droogshampoo verstopt namelijk de poriën op de hoofdhuid, waardoor haar uitvalt.

Tot slot is een gebalanceerd dieet belangrijk. Voedingsstoffen zoals omega-vetzuren zijn essentieel voor het voeden van het haar en het bevorderen van de groei, dus het kan nuttig zijn om deze toe te voegen als je last hebt van overmatig verharen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.