Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het merendeel van de Nederlanders is minder hoopvol over de samenleving: zo vind je weer kleine lichtpuntjes

We gingen op 1 januari het jaar in met vuurwerk en champagne. Het was één groot feest. Maar nu de decemberdrukte vertrokken is en we terugkeren naar het echte leven, zien veel Nederlanders dat het leven allesbehalve een feest is. De wereld staat gevoelsmatig in de fik en dat maakt dat velen hoop verliezen. Herken jij dit gevoel? Dan is dit hoe je weer lichtpuntjes vindt.

Het merendeel van de Nederlanders (62%) is de afgelopen vijf jaar minder hoopvol geworden over onze samenleving. Grote maatschappelijke problemen waar Nederlanders het minste hoop bij voelen, zijn onder andere oorlogen, vluchtelingencrisis, inflatie, klimaat, polarisatie en de krapte op de woningmarkt.

Experts benadrukken dat het hebben van hoop een positief effect heeft op onze gemoedstoestand en op de samenleving als geheel. Maar hoe vinden we de hoop weer terug?

Tips voor het vinden van hoop

Hoop vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat snappen wij ook wel. Maar om ons een duwtje in de rug te geven startte SIRE een campagne rondom dit thema. Ze willen mensen met de campagne inspireren om hun lichtpuntjes te vinden en te durven hopen.

Het is niet altijd makkelijk om hoopvol te blijven in onzekere tijden. Geluksonderzoeker Emma Pleeging geeft tips:

Fantaseer over hoop: fantaseren helpt je mogelijkheden te ontdekken die je anders over het hoofd zou zien, omdat we bang zijn voor teleurstelling.

Omarm onzekerheid: de toekomst is onvoorspelbaar, dus we kunnen simpelweg niet weten of het fout zal gaan.

Achter elke angst schuilt een verlangen: wanneer je ergens bang voor bent, betekent dit ook dat er iets is waarvan je wél graag wil dat het gebeurt. Door je te richten op datgene waar je naar verlangt, krijg je meer motivatie en ideeën om ermee aan de slag te gaan.

Mocht je jouw hoop weer terugvinden, deel jouw lichtpuntjes dan vooral met anderen. Uit het onderzoek van SIRE komt naar voren dat hoop aanstekelijk werkt: 42% wordt hoopvol van anderen en 60% vindt het leuk te horen waar anderen hoop van krijgen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.