Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Beauty 17 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe oud is jouw make-up? Dit is alles wat je moet weten over de houdbaarheid

We hebben allemaal wel make-upproducten in huis waarvan we ons niet eens meer herinneren hoe oud ze zijn, of soms heb je een duur product aangeschaft en ben je van plan deze tot de laatste druppel te gebruiken. Maar helaas is de houdbaarheid van make-up korter dan je vaak denkt. Wij gaan je meer vertellen hierover en wat er gebeurt als je make-up gebruikt die niet meer goed is.

Tijd om afscheid te nemen van heel veel make-upproducten.

De houdbaarheid van make-up

De houdbaarheid van een make-upproduct hangt af van het soort product. Dit klinkt misschien onverwachts, maar een lippenstift bijvoorbeeld blijft veel langer goed dan een mascara. De houdbaarheid staat altijd vermeld op het product zelf. Je kunt dit herkennen aan het symbool van een geopend potje, in dit potje staat dan een getal met een M erachter, deze M staat voor maanden. Staat er dus 8M, is je product tot acht maanden na openen goed. Wij zullen de gemiddelde houdbaarheidsperiode van elk make-upproduct even voor je onder elkaar zetten, na openen:

  • Poeders – 15 maanden
  • Crèmetjes – 15 maanden
  • Foundation & Concealer – 15 maanden
  • Lipgloss – 15 maanden
  • Mascara – 5 maanden
  • Liquid Eyeliner – 5 maanden
  • Lippenstift – 21 maanden

Gevolgen van make-up over de datum

Zoals elk product dat over de datum is, is make-up niet goed voor je zodra dit niet meer houdbaar is. De make-up houdbaarheid kan dus gevolgen hebben voor je huid. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor irritaties of kan het leiden tot puistjes. Het kan zelfs zorgen voor ontstekingen of infecties. Vooral met mascara, of andere producten die je rondom je ogen gebruikt, moet je oppassen. Je ogen zijn namelijk gevoelig voor bacteriën, heb jij bijvoorbeeld een ontstoken oog en heb je geen idee waardoor het komt? Zou dit nog best wel is aan je make-up kunnen liggen.

Zo herken je over de datum make-up

Heb jij geen flauw idee meer hoelang geleden je een product hebt geopend? Kan gebeuren! Wij delen een aantal dingen waaraan je over de datum make-up kunt herkennen.

De make-up houdbaarheid is te herkennen door bijvoorbeeld, net zoals je doet met eten, even te ruiken aan het product. Make-up dat niet meer goed is, heeft namelijk een aparte geur waaraan je het zult herkennen. Een ander puntje om goed op te letten is de structuur van het product. Neem als voorbeeld je mascara, als deze wat droger en korreliger is, is het helaas tijd om afscheid te nemen van dit product. Als laatste kun je ook kijken naar de kleur van het make-upproduct. Is de kleur anders dan hoe je dit product gekocht hebt? Is je concealer of foundation bijvoorbeeld iets meer oranje geworden dan dat het was, dan kun je concluderen dat ook dit product niet meer houdbaar is.

Vijf setting sprays die je make-up laten zitten alsof je het net hebt aangebracht

Deze make-upmerken bewijzen dat duurzame beauty allesbehalve muf en saai zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.