Anne Smits
Anne Smits Geld 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Vragen om salarisverhoging: hoe doe je dat nou?

Deze maand staat NSMBL in het teken van carrière & ambitie en delen wij adviezen, verhalen en tips & tricks over dit onderwerp. Deze keer bespreken we de ingewikkelde vraag: “Uhmm.. mag ik meer salaris?”. Met onze tips vraag jij zelfverzekerd om salarisverhoging en kom jij dit lastige gesprek goed door.

Heb je geen idee wat je aan moet trekken naar je sollicitatie? Je leest hier onze tips.

Ik wil meer salaris, maar hoe pak ik dat aan?

Om meer salaris vragen… Helaas kan het nog wel eens lastig zijn om serieus genomen te worden. Maar met deze tips ga jij sterk het gesprek in.

Aandacht voor de loonkloof

Woensdag 8 maart is het Women’s Day  en daarom willen we benadrukken dat Nederlandse vrouwen nog steeds zo’n 6 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s wanneer zij precies hetzelfde werk in hetzelfde aantal uren verrichten. Dat heeft verschillende redenen. Zo neem de status van een beroep helaas af zodra een vrouw dit beroep uitoefent. Als gevolg hiervan dalen de salarissen van vrouwen ook. Jammer genoeg voelt een vrouw dit gebrek aan waardering ook en dát heeft weer als gevolg dat wij minder snel om meer salaris durven te vragen dan mannen. Sad but true…

1. Wees voorbereid

Jij wilt meer salaris ontvangen, dus je hebt binnenkort een afspraak met je leidinggevende. Het allerbelangrijkst is dat je hier voorbereid naartoe gaat. Lees allereerst je collectieve arbeidsovereenkomst (cao) goed door. Hierin staat vaak beschreven wanneer je recht hebt op salarisverhoging. Jouw werkgever kan hier niet van afwijken, maar jij hebt officieel ook geen recht op salarisverhoging wanneer dit niet in je cao staat. Weet jij zeker dat je alsnog meer waard bent dan je nu verdient, omdat jouw collega’s met dezelfde functie bijvoorbeeld meer verdienen? Zorg er dan voor dat je dit goed uitgezocht hebt en met concrete argumenten komt.

2. Bekijk je functie kritisch

Is jouw functie met de jaren wat veranderd? Heb je er bijvoorbeeld extra taken en meer verantwoordelijkheden bijgekregen? Dan kan dat wel eens betekenen dat jouw functie ook meer waard is geworden. Je zal je werkgever moeten vragen om jouw functie te bekijken en eventueel een aanpassing te doen aan de functieomschrijving. Zodra jouw functieomschrijving daadwerkelijk wordt veranderd, kan dat betekenen dat je meer salaris verdient.

3. Sta stevig in je schoenen

Een goede werkgever wil naar jou luisteren en neemt jou ook serieus. Helaas is dit niet altijd het geval en kan hij of zij jou ervan proberen te overtuigen dat je verzoek om salarisverhoging ongepast is. Wanneer je de vorige twee tips hebt opgevolgd, is het alleen nog belangrijk dat je zelfverzekerd en stevig in je schoenen staat. Laat je niet op de kast jagen en probeer je verzoek om meer salaris door middel van juiste argumenten te ondersteunen.

4. Weet wat je vraagt

Zodra hét gesprek plaatsvindt, kan jouw werkgever best wat vragen voor je hebben. Maar met jouw goede voorbereiding, liggen jouw antwoorden natuurlijk al klaar. De belangrijkste vraag die je moet kunnen beantwoorden, is de vraag wat je precies meer zou willen verdienen. Het is belangrijk dat je hier zelf al over na hebt gedacht en precies weet wat je hogere salaris in jouw ogen zou moeten zijn. Ga uit van een salarisverhoging tussen de 5 en 10 procent.

Verdien jij meer dan je partner? Dit is wat mannen daarvan vinden

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.