Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 25 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Verbrande huid? Zo verzorg je je huid op de juiste manier

We houden van de zon, maar we houden iets minder van een verbrande huid. Niet alleen is het ontzettend slecht voor je huid, het is ook niet bepaald pijnloos. Het liefst voorkomen we dan dat we genezen, maar het komt vaak genoeg voor dat we nét te laat zijn en thuiskomen van het strand met een felrode huid.

Extra belangrijk is om dan je huid op de juiste manier te verzorgen.

Verbrande huid: hoe ontstaat het?

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam, wat het enorm belangrijk maakt deze goed te verzorgen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om jouw huid te beschermen tegen bepaalde factoren zoals bijvoorbeeld je omgeving, stress en bepaald eten. Daarbij speelt ook de zon een grote rol: deze wordt steeds warmer en feller, wat effect heeft op onze huid. Tien minuten in de felle zon zonder je in te smeren met een fijne SPF kan al zorgen voor een felrode en vooral pijnlijke huid.

Je huid is verbrand en vooral de bovenste huidbarrière is beschadigd. Wanneer je huid heftig verbrand is kan het zelfs zorgen voor permanente schade, en dat is alles wat we niet willen. Het liefst voorkomen we een verbrande huid, maar wanneer dit eenmaal is gebeurd is het enige wat je kan doen je huid goed verzorgen. Daarom hebben we de beste manieren op een rij gezet.

1. Afkoelen

Wanneer je je hand op je verbrande huid legt zul je merken dat je huid erg warm is. Indien je je nog midden in de zon bevindt, is het enorm belangrijk ASAP een plekje in de schaduw te zoeken. Hiervan koelt je huid sneller af en haalt dit de druk van de verbranding af. Ook kan het helpen om een koud doekje op je huid te leggen of (het klinkt gek, maar werkt echt) je huid in te smeren met yoghurt. Je huid afkoelen kan ook een groot deel van de roodheid en hitte wegnemen.

2. Verminder de ontsteking

Je verbrande huid wordt gelijk zo rood omdat je lichaam gelijk reageert op de ‘ontsteking’ – het stuurt als het ware extra bloed naar de verbrande plek om het helingsproces te versnellen. Om de ontsteking te verminderen en eventuele pijn weg te nemen kan het goed werken om een paracetamol te nemen.

3. Vermijd bepaalde stoffen

De eerste paar dagen nadat je bent verbrand is het ontzettend belangrijk dat je je huid niet overbelast met bepaalde ingrediënten en stoffen. Je huid is namelijk erg gevoelig, vooral de eerste paar dagen, en kan overbelast raken van ingrediënten in je huidverzorging als alcohol en andere chemische stoffen. Bekijk daarom voordat je het product gebruikt goed naar de ingrediëntenlijst. Ook helpt het om de eerste paar dagen geen exfolianten of scrubs te gebruiken – dit verslechterd alleen maar het heelproces, en dat is alles wat we niet willen.

Geen airco in huis? Dankzij deze tips laat je de ruimte alsnog afkoelen

4. Gebruik fijne skincare producten

Nadat je goed hebt gekeken of de ingrediënten in jouw huidverzorgingsproducten verzachtend voor jouw huid werken, is het tijd om je huid goed te verzorgen. Je huid heeft namelijk genoeg tijd nodig om te helen, en dit proces verbeterd wanneer je verzachtende producten gebruikt. First of all kan het goed helpen om een fijne after sun te gebruiken. Ook helpt het om fijne huidproducten te gebruiken die bestemd zijn voor een droge huid; je huid is tenslotte beschadigd en allesbehalve gehydrateerd.

Voor het lichaam kan een fijne bodylotion goed helpen, en voor het gezicht een fijne cleanser of serum. Ook is een moisturiser niet mis: hiervan blijft de huid gehydrateerd en verzorgd. Tot slot raden we aan niet heet te douchen, hiervan droogt je huid alleen maar meer uit.

5. Drink genoeg water

Nu is elke dag genoeg water drinken enorm belangrijk, maar wanneer je huid verbrand is is dit extra belangrijk. Je huid is namelijk uitgedroogd en heeft hydratatie nodig. Genoeg water drinken op een dag is dan echt een must.

6. Krab of pel niet aan je verbrande huid

Dat je huid op een gegeven moment gaat vervellen of dat er belletjes ontstaan valt niet te voorkomen. Je huid volgt een bepaald helingsproces, wat ook bestaat uit het verwijderen van de ‘oude’ huidbarrière. Hieraan krabben of pellen heeft geen zin, hiermee vertraag je het proces alleen maar. Probeer dus zoveel mogelijk van je huid af te blijven en het te laten helen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.