Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Entertainment 8 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Internationale Vrouwendag: deze feministische series wil je vandaag nog kijken

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: de dag waar vrouwen gevierd worden en we demonstreren voor gelijke rechten. De rechten tussen man en vrouw zijn namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds niet 100% gelijk. Om je goed te informeren over deze speciale dag zijn feministische series perfect.

Voor een goede dosis girlpower en feminisme wil je deze series kijken. Het is tenslotte de dag van de vrouw.

Feministische series

Op Internationale Vrouwendag is het ontzettend belangrijk onze stem iets te verheffen om ons te laten horen. Demonstreren kunnen we vanwege corona namelijk niet dit jaar, dus het is extra belangrijk om anderen en onszelf goed te informeren en de speciale dag te bekrachtigen.

Feministische series leggen tot in de details uit hoe het is om als vrouw zijnde iets heftigs óf juist historisch mee te maken. We hebben de beste voor je verzameld.

1. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Deze serie bewijst dat je als zwarte én arme vrouw alles kan maken, als je maar wilskracht en doorzettingsvermogen hebt. Een Afro-Amerikaanse vrouw bedenkt een haarproduct voor kroeshaar en het pakt anders uit dan ze had verwacht: ze wordt de eerste zwarte Amerikaanse selfmade miljonair. Je kunt de serie kijken op Netflix.

2. Handmaid’s Tale

Handmaid’s Tale speelt zich af in de toekomst, waar door (seksueel) overdraagbare ziektes bijna geen enkele vrouw meer kinderen kunt krijgen. De rechten van vrouwen zijn van ze ontnomen: ze mogen niet werken, niet lezen en niet met geld omgaan. June schijnt wel vruchtbaar te zijn, en wordt gelijk te werk gezet als dienstmaagd: dit houdt in dat ze kinderen moet maken voor haar eigenaren. Het kijken waard, als je het ons vraagt.

Handmaid’s Tale heeft tot nu toe drie seizoenen, maar de vierde en vijfde seizoen zijn al in de maak. Je kunt de feministische serie volgen op Hulu, Amazon Prime Video en Ziggo Movies & Series.

3. Girlboss

In de Netflix-serie Girlboss zien we hoe de jonge Sophia haar eigen bedrijfje op wilt starten. Ze is nog redelijk jong, dus veel vertrouwen zit er van de buitenwereld niet in. Maar Sophia heeft maar één doel, en dat is dat bedrijf starten. Dat wordt bingen.

4. How To Get Away With Murder

Een goede vrouwelijke hoofdrolspeelster is altijd goed. De feministische maar tegelijkertijd ontzettend spannende serie How To Get Away With Murder is een echte aanrader. Annelise Keating, een hoogleraar voor strafrechtelijke verdediging, kiest vijf studenten uit die zij het beste vindt, om aan te sluiten bij een speciale club die haar helpt met het oplossen van moeilijke zaken.

De vijf studenten komen er al snel achter dat er meer speelt en ze hebben alleen elkaar om te vertrouwen. Annelise Keating wordt door niemand minder gespeeld dan de zwarte actrice Viola Davis. Genoeg reden om te kijken, toch? Je bent ook zeker even zoet met deze feministische serie, HTGAWM heeft namelijk vijf seizoenen op Netflix.

5. Orange Is The New Black

Van racisme tot verkrachting en vrouwenrechten: in Orange is the new Black komt het allemaal aan bod. In de zeven seizoenen volgen we voornamelijk Piper Chapman, die een celstraf krijgt voor vijftien maanden. Ze belandt in de vrouwengevangenis en moet haar man Larry helaas achterlaten. De perfecte feministische serie waar aandacht wordt besteed aan de dingen waar vrouwen (dagelijks) mee struggelen. Je kunt de serie kijken op Netflix.

6. Anne met een E

De broer en zus Matthew en Marilla adopteren een kindje, een jongetje om precies te zijn. Dit pakt echter anders uit: door een misverstand verschijnt er een meisje die Anne heet. En het is niet zomaar een meisje. Ze is creatief, eerlijk en avontuurlijk. Iets wat in die tijd (de 19e eeuw) niet vaak voorkwam.

7. Unbelievable

Een serie waar je echt verstrikt in raakt omdat het zó interessant is, is Unbelievable. Een getraumatiseerd meisje doet aangifte bij de politie omdat ze is verkracht. De politie geloofd haar niet en ze wordt aangeklaagd voor het liegen over een verkrachting. Twee vrouwelijke detectives denken hier anders over en pluizen de zaak tot op de details uit om te bewijzen dat de verkrachting wél heeft plaatsgevonden. Een waargebeurd verhaal en een goede feministische serie om jezelf te informeren over verkrachting.

8. Scandal

Olivia Pope heeft een eigen crisismanagementbureau en doet er alles aan om het imago van de (politieke) elites te beschermen. Is er een schandaal? Dan lost zij het op. Of het altijd goed gaat, is nog maar de vraag. Je kunt Scandal kijken op Disney+.

9. Anne+

De lesbische Anne verhuist naar Amsterdam en komt plotseling een oude vlam tegen. Ze denkt terug aan de fijne maar ook minder fijne tijden die ze heeft gehad tijdens relaties. In elke aflevering zien we een ander verhaal over een ander persoon uit Anne’s leven. Wij zijn fan. Je kunt de serie sinds kort op Netflix kijken en heeft twee seizoenen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.