Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Events 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over uitgaan: ‘Na het tijdperk van chique nachtclubs, gaan we weer terug naar de basis’

Ondanks dat ik pas 23 jaar op deze aardbol rondloop, draai ik toch best wat jaren mee in het uitgaansleven. Ik weet nog goed hoe ik voor het eerst met de bus naar Amsterdam ging, gewapend met een pakje Marlboro dubbel mint, een 18+ ID kaart en contant geld voor de entree. Sinds die tijd is er veel veranderd.

Niet alleen in mijzelf, maar ook in het nachtleven. Ineens zijn fancy clubs niet meer hip, maar gaan we terug naar de basis. Stiekem vind ik dit een fijne ontwikkeling.

Luxe glazen worden plastic bekers, en hakken worden comfortabele sneakers

Dat de uitgaansscene een grote shift aan het maken is, werd mij afgelopen zaterdag opnieuw duidelijk. Ik stapte met vrienden het Skatecafé in Amsterdam-Noord binnen en besefte me dat dit, deze beleving, precies het tegenovergestelde is van mijn eerste avonden uit in Amsterdam.

Destijds was je helemaal de shit als je uitging in de SUPPER Club, Jimmy Woo of ABE. Niets ten nadele van deze plekke, maar dit waren de clubs waar je het liefst op hakken naartoe ging, je vodka redbull dronk uit een fancy glas en je avond compleet was als je (in full glam) met je vriendinnen op de foto werd gezet. En hoe leeg dit ook klinkt, ik heb onwijs leuke avonden gehad.

Op 4 maart 2023 stond ik in het Skatecafé, met een minimale hoeveelheid make-up op, in mijn hand een plastic beker, al dansend op mijn New Balance sneakers. De tijden veranderen, en ik verander mee.

Van de treintjes-cultuur naar dansen voor het goede doel

En deze verandering is for the better, naar mij mening. Het is leuk om te zien dat een jongere generatie feestgangers de zaken waar plezier voorop staat verkiezen boven chique, en eigenlijk iets te dure, clubs. Waar veel nummers in het New Wave album van 2015 nog gingen over ‘treintjes halen in de club’, hebben de artiesten van nu het daar niet over. Duur en flashy uitgaan is niet meer tof.

Gen Z’ers en Millenials snakken naar authenticiteit en dat kunnen ze krijgen ook. Onze hoofdstad barst van de clubs die zich bewijzen met hun unieke programmering, open sfeer en eerlijke deurbeleid. In veel gevallen zetten deze initiatieven zich ook met regelmaat in voor goede doelen, zoals deze zaken deden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Na twee saaie jaren met gesloten deuren maakt het uitgaansleven weer furore. Op een totaal andere manier dan voorheen, maar dat is juist zo leuk.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.